Papa: Za Isusovu smrt je kriva "hramska aristokracija", a ne židovi

Foto: AFP

PAPA Benedikt XVI. je u svojoj novoj knjizi, koja će biti objavljena sljedećeg tjedna, srušio jedno od vjerovanja da su za smrt Isusa Krista kolektivno krivi židovi.

Za raspeće Isusa, Papa je u novoj knjizi osudio "hramsku aristokraciju" i pristaše pobunjenika Barabe. Time će srušiti interpretaciju staru stoljećima da su židovi tražili puštanje Barabe i Isusovo smaknuće. "Kako je cijeli narod mogao biti prisutan u tome trenutku i tražiti Isusovu smrt", pita Papa u svojoj novoj knjizi, piše Guardian.

Drugi vatikanski koncil odbacio takvu dogmu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vjerovanje u kolektivnu krivnju židova, koje je rušilo odnose između dviju religije, je već bilo srušeno od strane Katoličke crkve na Drugom vatikanskom koncilu 1965. godine. No, ovo je prvi puta da papa detaljno i na teološkim osnovama napada takav koncept. To je posebno značajno jer dolazi od pape koji je po nacionalnosti Nijemac koji je već bio u centru odnosa između dviju religija.

Drugi dio knjige "Isus iz Nazareta" bit će objavljen 10. ožujka, a bavi se kasnom fazom Isusova života, njegovom smrću i uskrsnućem koje je kamen temeljac kršćanskog vjerovanja. Papa u knjizi ruši i još jedan citat koji se često koristio protiv židova. Sveti Matej je napisao kako je narod vikao: "Njegova krv će biti na nama i našoj djeci". Benedikt piše da Isusova smrt nije bila za kaznu, već za spasenje.

Papa je bio član Hitlerove mladeži

Papa Benedikt je u mladosti bio član Hitlerove mladeži, a najžešću kritiku je izazvao kada je prije dvije godine odbio ekskomunicirati kontroverznog britanskog biskupa Richarda Williamsona koji je izrazio sumnje u brojku mrtvih tijekom holokausta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara