"Paradoksalno je da Zagreb i Hrvatska stanovnicima Vrbana nisu u stanju osigurati pitku vodu"

DANAS se obilježava međunarodni Dan voda, a ovogodišnje je tema Gospodarenje otpadnim vodama. Istovremeno, razdoblje od 2005. do 2015. godine proglašeno je desetljećem voda pod geslom Voda za život", jer prema podacima UN-a, više od milijardu ljudi nema stalnog pristupa pitkoj vodi.

Povodom obilježavanja tog dana, oglasio se i gradski odbor zagrebačkog HNS-a, u želji da upozoriti na problem nedovoljne skrbi za gradsku vodu.

"Iako je prošlo nešto manje od dvije godine od prve prijave prekoračenja vrijednosti mineralnih ulja u vodi na Vrbanima, korištenje vode u spornim stanovima na Vrbanima i dalje je preporučeno samo za ispiranje sanitarnih čvorova, što dovodi do paradoksa da Zagreb i Hrvatska, koja je peta u Europi po zalihama pitke vode, nisu u stanju svojim građanima osigurati osnovnu životnu potrebu kao što je to voda. HNS kontinuirano apelira da nadležne gradske i državne institucije riješe što prije ovaj problem i građanima Vrbana osiguraju temeljno ljudsko pravo na pitku vodu. Bez ovog temeljnog ljudskog prava još uvijek su i neki dijelovi Zagreba, koji nisu opskrbljeni vodovodnom vodom! HNS smatra nedopustivim da neki dijelovi hrvatske metropole još uvijek nisu priključeni na gradski vodovod i poziva da se ovaj problem riješi po hitnom postupku", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Sandro Salopek iz HNS-ova Ureda za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim toga, iako je aktualna gradska vlast na početku prošle, kao i ove godine povisila cijenu vode, ista je malo toga promijenila kako bi ujedno povisila i kvalitetu skrbi oko zagrebačke vode. Naime, od osobitog značaja je problem neracionalnog trošenja vode. To najbolje ilustrira, s jedne strane, činjenica da je propusnost vodovodnih cijevi 42 posto, pa građani plaćaju i ono što se izgubi putem, a Grad ništa ne čini da to popravi; s druge strane, paralelno s poskupljenjima vode, zagrebačke ulice se čiste pitkom vode što je totalno apsurdno. O svemu navedenom HNS sustavno javno progovara, no čini se kako gradska vlast ima malo sluha za svoje građane kada se radi o zaštiti i korištenju jedne od temeljnih sirovina kao što je voda", dodaje se.

"HNS je duboko svjestan činjenice kako voda sve više postaje ključan i limitirajući čimbenik gospodarskog i društvenog razvitka i poziva na odgovorniji odnos prema pitanjima vezanim za voda", navode u priopćenju.

I.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara