Patafta: Nisam tajkun

NAKON što su na Indexu objavljeni tekstovi o mutnim poslovima Ivana Čehoka u Varaždinu s kojim se povezuje Davor Patafta našoj redakciji obratio se njegov odvjetnik Vlado Sevšek za zahtjevom za ispravkom informacije da je Patafta - tajkun.  Njegov odgovor na napise na našem portalu prenosimo u cijelosti.

Na portalu INDEKS. HR, dana 08.02.2010. godine objavljen je članak pod naslovom «Mutni poslovi u Varaždinu između gradonačelnika Čehoka i tajkuna Patafte?» gdje se osim u naslovu članka i u tekstu istog uz ime moje stranke stavlja naziv tajkun i to u rečenici «Varaždinski gradonačelnik i potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok, kako doznaje Indeks, ovih je dana pod posebnim povećalom istražnih organa zbog poslovne suradnje s tajkunom i lokalnim moćnikom Davorom Pataftom.». 


      Također, u članku «Čehok dao posao zbrinjavanja otpada tvrtki koja je dobila najveće državne poticaje za tekstil» objavljenom na portalu INDEKS.HR dana 12.02.2010. godine, ponovno se uz ime moje stranke stavlja naziv tajkun i to u prvoj rečenici navedenog članka «Tvrtka Vis d.o.o. tajkuna Davora Patafte…».


      Budući da se uz ime moje stranke opetovano stavlja naziv tajkun, a koji je u očima hrvatske javnosti izrazito negativno konotiran, objavljivanjem gore navedene informacije grubo je povrijeđen ugled i čast moje stranke zajamčen čl. 35. Ustava Republike Hrvatske, kao i člankom 19. Zakona o obveznim odnosima. 


     Kao što je poznato u hrvatskoj javnosti izraz tajkun predstavlja osobu koja je u vrijeme privatizacije i uvođenja tržišta kapitala stvorila bogatstvo, financijske moćnike koji su se obogatili na sumnjiv način, a što moja stranka nedvojbeno nije. Neprihvatljivo je pa i u kontekstu zajamčene slobode tiska osobe nazivati tajkunima, a bez ikakve provjere odlučnih činjenica. Činjenica je da je moja stranka ugledan hrvatski poduzetnik koji tijekom pretvorbe i privatizacije ili na bilo kakav sumnjiv način, nije stekao nijedno od društava kojih je osnivač. Upravo suprotno, g. Patafta je T7 grupu stvarao praktički iz ničeg te uspjeh duguje isključivo napornom radu i zalaganju. Članice T7 grupe uspješno posluju i to sukladno važećim propisima Republike Hrvatske, iste svoje proizvode izvoze u tridesetak europskih država te ostvaruju značajne rezultate i kontinuirani razvoj, pritom zapošljavajući oko 440 radnika. Navedena grupacija je uzor poslovanja ne samo na području Republike Hrvatske nego i šire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


     Objavom članaka u kojem moju stranku nazivate tajkunom grubo ste povrijedili ugled i čast moje stranke, zbog čega ista trpi znatne duševne boli, nelagodu te je izložena negativnim reakcijama od strane okoline. Objavom gore opisanih informacija u javnosti je stvorena pogrešna slika o mojoj stranci, a što je rezultiralo, između ostalog, i gubitkom stečenog poslovnog ugleda moje stranke. Budući da je informacija objavljena na portalu Indeks.hr koji je dostupan velikom broju ljudi, šteta počinjena mojoj stranci je tim veća.


     Slijedom navedenog pozivam Vas da u skladu s zakonskom obavezom, a temeljem čl.22. st.1. Zakona o medijima, u zakonskom roku iz Zakona o medijima na Vašem portalu objavite ispriku (a budući da ispravak nije moguć) a vezano uz gornje navode kojima je mojoj stranci prouzročena nematerijalna šteta, i to na istom ili istovrijednom mjestu i na isti odnosno istovrijedan način kao i informaciju na koju se isprika odnosi, odnosno da informaciju na koju se isprika odnosi povežete linkom sa ispravkom.
 


     S poštovanjem,


     Davor Patafta po punomoćniku, odvjetniku Vladi Sevšeku

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara