Patten: Ubojstvo Đnđića neće utjecati na približavanje RH EU

NAJNOVIJI tragični događaj u Beogradu neće utjecati na proces hrvatskog približavanja Europskoj uniji, rekao je povjerenik EU za vanjske odnose Chris Patten nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom u Zagrebu.

"Ako bi se netko pitao može li to užasno ubojstvo (srbijanskog premijera Zorana Đinđića) utjecati na vaše nade i ambicije, odgovor je vrlo jasan - ne", rekao je Patten.

Sljedeći korak, nakon prošlomjesečnog podnošenja hrvatske aplikacije za članstvo, bit će taj da ministri vanjskih poslova EU zatraže, najvjerojatnije u travnju od Europske komisije mišljenje o toj aplikaciji, kazao je Patten novinarima.

To je onda proces koji će, prema njegovim riječima, zahtjevati oko godine dana.

"Ako naše mišljenje bude pozitivno onda vam predstoji ozbiljan posao pregovaranja s EU", rekao je povjerenik EU za vanjske odnose.

"Brzina kojom ćete svladati taj put u vašim je rukama", istaknuo je Patten.

Povjerenik EU je izrazio nadu da će nakon toga on doći u Zagreb s pozitivnim odgovorom.

Govoreći o događajima u Srbiji Patten je rekao da EU izražava duboku tugu zbog ubojstva u Beogradu te da on osobno poslijepodne ide u Beograd s porukom da "nitko od nas neće dopustiti da se ostvari nazadovanje u procesu demokratizacije Srbije ubojstvom nekoga tko se toliko zalagao za demokraciju".

Premijer Račan je sa svoje strane rekao da je glavna tema današnjih razgovora bila hrvatska aplikacija za članstvo u EU te da Hrvatska u tome ima potporu europskog povjerenika Pattena

Hrvatska je svjesna svojih obaveza koje mora izvršiti na putu u EU što znači i raščišćavanje spornih pitanja - povratak izbjeglica, privatizacija, suradnja s Haagom. To su obveze koje je Hrvatska sama sebi postavila da bi bila demokratska, dodao je Račan.

Hrvatski premijer rekao je također da je Vlada zabrinuta mogućim štetnim implikacijama ubojstva srbijanskog premijera na proces demokratizacije u Srbiji i stabilnost u regiji.

Hrvatska želi učiniti sve što može za suradnju sa susjedima i pomoć stabilnosti u regiji, istaknuo je on.

Cris Patten sastao se tijekom jutra i s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem a bio je nazočan i na zatvorenoj sjednici saborskih Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije.

(Hina) br rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara