PATTEN: UKRAJINA BEZ KOMPENZACIJE NAKON PROŠIRENJA EU

Europski povjerenik za vanjske odnose Chris Patten izjavio je u ponedjeljak u Kijevu da Europska unija (EU) zasad ne predviđa kompenzirati očekivani pad trgovinskih razmjena Ukrajine nakon što se u svibnju 2004. EU proširi na deset novih država članica.

"Status maksimalne pomoći koji trenutačno vlada našim odnosima ne predviđa kompenzacije", rekao je Patten a prenijela agencija Interfax. No dodaopje da je Bruxelles "spreman razgovarati o nekim praktičnim pitanjima" o učinku proširenja na ukrajinsku industriju, poglavito proizvodnju čelika.

Ukrajina, koja će u svibnju 2004. graničiti s EU, tražila je početkom listopada u Bruxellesu kompenzaciju za pad svojih trgovinskih razmjena s novim članicama EU. Kijev drži da će samo u 2004. godini pad iznositi 10 posto ukupne razmjene ili 500 milijuna eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pattena, koji je stigao u nedjelju navečer u Ukrajinu gdje ga je u ponedjeljak primio i predsjednik Leonid Kučma, zatražio je poštivanje slobode tiska i građanskih prava u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Prije nego u utorak otuputuje iz Ukrajine, Patten će posjetiti bivšu nuklearnu centralu u Černobilu, zatvorenu 2002. a gdje se 1986. dogodila najteža civilna nuklearna katastrofa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara