Pavić: Povisit ćemo kvote i za strane radnike u građevini

Pavić: Povisit ćemo kvote i za strane radnike u građevini
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Marko Pavić gostovao je u emisiji RTL Direkt u kojoj je progovorio o kvotama za zapošljavanje stranih radnika.

Podsjetimo, ministar turizma Gari Capelli ranije danas je rekao kako će vlada sutra odobriti povećanje kvota za strane radnike.

To je prokomentirao ministar Pavić.

“Ono što bih svakako htio istaknuti jest da je pitanje uvoza radne snage zadnja linija obrane. Sezonu smo još u listopadu krenuli pripremati zajedno sa sindikatima. Aktivirali smo sve nezaposlene, njih 20.000 smo spojili s poslodavcima, a isto tako smo bili svjesni da neće biti dovoljno radne snage te odobrili 65.000 radnih dozvola. Prošli tjedan sam pozvao poslodavce da počnu koristiti domaću radnu snagu", rekao je Pavić za RTL.

Kaže da će se povisiti kvote i za građevinski sektor

Osvrnuo se i na tvrdnje poslodavaca da domaća radna snaga postoji samo na papiru.

“Bili smo u kontaktu, od 1600 nezaposlenih spremnih za rad na sezonu u zadnjih par dana zaposleno je 600 ljudi. Nije baš da ih nije bilo na burzi. Sljedeći korak: odobrit ćemo 2000 kvota za turizam, plus ja kao ministar mogu još 1000. No, kvote su zadnja linija”, rekao je.

Potom je otkrio i kako će se povećati kvote i za građevinski sektor.

“Ekskluzivno mogu reći da ćemo i za građevinu povisiti kvote za tisuću plus tisuću. Ciljano je da plaće rastu, u mandatu ove vlade su rasle, podigli smo minimalnu plaću... To je jedan od glavnih načina da zadržimo ljude", kazao je Pavić.

"Moje ostavke neće biti"

Za kraj je poručio kako većina poslodavaca koja je iskoristila strane kvote nije ni tražila domaće radnike.

"Zastali smo s odobravanjem kvota jer smo napravili analizu koja pokazuje da 75 poslodavaca koji su uzeli strane radnike nije uopće tražilo radnike na domaćem tržištu radu. Pozvali smo poslodavce da još iskoriste kontingent, a raspravljamo ozbiljno o slovenskom modelu. Svi će prvo morati potražiti radnu snagu na domaćem tržištu”, dodao je.

Za kraj je prokomentirao i inicijativu 67 je previše.

"Sindikati su predali potpise na provjeru, mi vjerujemo da će ih biti dovoljno. Pozvali smo sindikate na daljnji dijalog. Moje ostavke neće biti. Ovu reformu su pohvalile i Europska komisija i S&P. Isto tako, čuli smo poruku građana te smo spremni sjesti i razgovarati", zaključio je za RTL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara