Pedesetak hrvatskih muzeja obilježava međunarodni dan muzeja

IZLOŽBAMA, predavanjima, akcijama i radionicama pedesetak hrvatskih muzeja obilježit će Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, na temu "Muzeji i prijatelji muzeja".

Bez prijatelja muzeja, onih koji sudjeluju i pomažu u stvaranju njihovih fundusa i postava, ne bi bilo niti muzejske baštine, rekla je Višnja Zgaga, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) na današnjoj konferenciji za novinare.

Većina muzeja u Hrvatskoj svoje funduse upotpunjuje uz pomoć donatora, a kako je Međunarodni dan muzeja prigoda da se podsjeti na njih, u prvom su planu izložbe doniranih radova i zbirki, istaknula je Tončika Cukrov iz MDC-a.

MDC već 23 godine, na inicijativu Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM), potiče hrvatske muzeje da obilježavaju Međunarodni dan muzeja kako bi se javnost upoznala s različitim aspektima muzeja, podsjetila je Zgaga.

Tako su s ciljem približavanja publike muzejima pokrenute akcije i radionice čišćenja i restauriranja umjetničkih predmeta, sakupljanja starih predmeta, prezentacije obrta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao najveći događaj na sam Dan muzeja Cukrov je izdvojila otvaranje prvog hrvatskog privatnog muzeja Veljka Martona u Samoboru. Istaknula je i Gradski muzej Vukovar koji će malom svečanošću zahvaliti svojim građanima na dugogodišnjoj podršci.

Završna svečanost muzejsko-edukativne i nagradne igre za najmlađe "U slast!", u sklopu koje se već mjesec dana u muzejima održavaju izložbe i radionice na temu prehrane, održat će se 18. svibnja u Muzeju Prigorja u Sesvetama.

Većina događaja kojima se, u pedesetak muzeja u tridesetak hrvatskih gradova, obilježava Međunarodni dan muzeja, počela je sredinom travnja i trajat će do kraja svibnja.

(Hina) ag jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara