Pekaru kazna od 60 tisuća kuna zbog krivog slova i 85 kuna viška u blagajni

Pekaru kazna od 60 tisuća kuna zbog krivog slova i 85 kuna viška u blagajni

Foto: 123rf / Index

POREZNA uprava, kao i ostatak državne administracije, pili granu na kojoj sjedi, a specijalnost im je uništavanje malih tvrtki. Kad već velike poput Todorića ne smiju dirati, odlučili su se brutalnim kaznama iživljavati na malim poduzetnicima.

Index je krajem prošlog mjeseca objavio tekst o poduzetniku koji je zbog nekoliko desetaka kuna viška u blagajni i jednog krivog slova dobio, kako smo tada mislili, 30 tisuća kuna kazne, no priča je sada dobila svoj epilog. Stiglo je rješenje i kazna je 60 tisuća kuna. Deset tisuća kuna mora platiti odgovorna osoba, odnosno direktor tvrtke, a 50 tisuća sama tvrtka.

Radi se o sasvim maloj, obiteljskoj pekari, čiji naziv nećemo spominjati kako bismo ih zaštitili od eventualne osvete "organa".

Umjesto P2 oznaka 2


Na "fiskaliziranim" računima treba postojati i oznaka poslovnog prostora (P1, P2, P3...). U konkretnom slučaju, čovjek je selio posao iz P1 u P2. Jedno vrijeme radio je paralelno u oba prostora, da bi na kraju cijeli posao preselio u drugi prostor. Na računu je, iz nekog razloga - možda čak i tehničke greške sustava - umjesto P2 pisalo samo 2. Osim toga, kažnjen je i zbog viška u blagajni od 85 kuna.Razni političari već godinama obećavaju da će Porezna prestati izricati drakonske kazne malim tvrtkama, pogotovo kad se, kao u ovom slučaju, radi o minornim greškama, kroz koje nitko praktično nije oštećen jer su svi računi "fiskalizirani" samo pod nepotpunom oznakom, no teško kažnjavanje se i dalje nastavlja.Brutalne kazne za male firme ubijaju ekonomiju


Tko zna koliko je tvrtki tako uništeno i koliko poslova je izgubljeno. Mali i srednji poduzetnici zapravo su temelj ekonomije, zapošljavaju najveći broj ljudi, svaka pametna država nastoji im na sve moguće načine olakšati posao - ukloniti bespotrebne barijere, imati pozitivan odnos prema njima, jer od njihovog razvoja u konačnici korist imaju svi - i vlasnici, i radnici i država. No ovdje, osim što se moraju probijati kroz džunglu, često besmislenih pravila, još ih se i brutalno kažnjava.

Rezultati takvog odnosa su vidljivi - prestigle su nas nekada siromašne zemlje poput Češke i Slovačke, a pri dnu ljestvice EU-a guramo se s Rumunjskom i Bugarskom, kojima ćemo također uskoro gledati u leđa.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Poreznu upravu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Porezna uprava.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara