Trump "sam protiv svih": Očekuje se povlačenje SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma

Trump "sam protiv svih": Očekuje se povlačenje SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma
Foto: Hina
 
KINA je u petak pozvala SAD da zadrži sporazum o iranskoj nuklearnoj energiji, dok se predsjednik Donald Trump treba tijekom dana izjasniti o sudbini tog dokumenta zaključenog 2015.
 
"Mislimo da je taj sporazum važan kako bi se zajamčio međunarodni režim neširenja nuklearnog naoružanja kao i mir i stabilnost u regiji. Nadamo se da će sve strane nastaviti čuvati i provoditi taj sporazum", izjavila je pred novinarima glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.
 
Šest svjetskih sila potpisalo sporazum
 
Glasnogovornica je istaknula da je najviši dužnosnik kineske diplomacije Yang Jiechi spomenuo taj dosje u telefonskom razgovoru u četvrtak s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Pored Njemačke, SAD-a, Francuske, Velike Britanije i Rusije, Kina je jedna od šest sila koje su potpisale 2015. s Iranom sporazum namijenjen sprečavanju Teherana da se domogne atomskog oružja.
 
Trump sam protiv svih
 
Unatoč savjetima američkog ministra obrane, savjetnika za nacionalnu sigurnost i najviše rangiranih generala, Trump je izjavio da je nuklearni sporazum s Iranom "najgori dogovor" i najavio povlačenje. Stručnjaci su ga također upozorili da dogovor funkcionira i da ga se sve strane pridržavaju, ali očekuje se da će ustrajati u svojoj odluci, javlja MSNBC.
 
Također bi trebao najaviti "novu strategiju" prema Iranu usmjerenu prema slabljenju utjecaja države u Perzijskom zaljevu, a govorio je i o proglašenju iranske revolucionarne garde terorističkom organizacijom. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara