PEKING TRAŽI UKIDANJE EU-OVOG EMBARGA NA ORUŽJE

Kina je u utorak optužila Europsku uniju da produljenje embarga na prodaju oružja Kini uvedenog 1989. nakon pokolja na trgu Tiananmen, opravdava svojim stajalištem o poštivanju ljudskih prava.

Službena predstavnica kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhang Qiyue izjavila je da poštivanje ljudskih prava u Kini nije nikada bilo bolje i upozorila je na "anakronični embargo naslijeđen iz doba Hladnog rata".

"Kina je zadnjih dvadeset godina poduzela sveobuhvatne napore kako bi poboljšala životni standard svojih stanovnika. Više od dvjesto milijuna ljudi spašeno je od siromaštva i ništa nije važnije od toga", istaknula je.

Kina odavno traži ukidanje embarga koji drži nespojivim sa strateškim partnerstvom koji ju povezuje s Europom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadeset pet država članica EU-a natuknule su u ponedjeljak da razmišljaju o ukidanju embarga, unatoč pritiscima desničarskih krugova i Washingtona.

Bernard Bot, nizozemski ministar vanjskih poslova, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, izjavio je u ponedjeljak da ne postoji izravna veza između ukidanja embarga na oružje i ljudskih prava, istaknuvši da će EU pozitivno prihvatiti "znakove s kineske strane", kao što su ratifikacija međunarodne konvencije o građanskim i političkim pravima i oslobađanje osoba zatočenih nakon događaja na trgu Tiananmen.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara