Pelješki most sve skuplji: Za megaprojekt Ive Sanadera izdvojeno još 5,2 milijuna kuna!

Foto: Arhiva

PELJEŠKI most koštat će dodatnih 5,2 milijuna kuna! To je iznos (bez PDV-a) na koji su Hrvatske ceste sklopile ugovor s tvrtkom "Crosco naftni servisi d.o.o." sredinom srpnja ove godine. Ugovor se, kako javlja Novi list, odnosi na "dodatne geofizičke, geološke i geotehničke istražne radove na stupnim mjestima mosta".

Ugovor potpisan s tvrtkom kćeri Ine

Sitan je to, gotovo neprimjetan izdatak, u državnom proračunu s obzirom na izvorno predviđenu cijenu mosta Pelješac - kopno, koja prema nekim procjenama doseže dvije milijarde kuna! Megaprojekt Ive Sanadera očito je jedan od rijetkih kojem recesija ne može naštetiti, što ne čudi s obzirom da ima čvrstu potporu Luke Bebića, Božidara Kalmete, ali i Jadranke Kosor, koje nisu pokolebale ni žestoke kritike javnosti na račun ovog neisplativog projekta.

Dodatni ugovor s Croscom (tvrtkom kćeri Ine specijaliziranom za rudarske radove, kopnena i morska bušenja, te istraživanje nosivosti tla) potpisan je dva mjeseca nakon što je objavljeno da su započela probna bušenja na gradilištu Pelješkog mosta. No, iz Crosca tvrde kako su radovi iz svibnja ove godine samo nastavak radova geofizičkih, geoloških i geotehničkih istražnih radova na stupnim mjestima mosta koji su započeli prije godinu dana, u lipnju 2009.

"Radovi se odvijaju prema planu"

Tada je, podsjećamo, Ivo Sanader u sklopu svoje predizborne ture obišao još praktički nepostojeće gradilište Pelješkog mosta. Crosco danas, međutim, tvrdi kako se radovi koji su započeli u vrijeme Sanaderovog predizbornog prešetavanja "odvijaju prema planiranom intenzitetu i u skladu s dinamičkim planom".

"Nastavak radova na temeljenju u moru bit će određen po završetku istražnih radova te izradi završnog geološkog i geotehničkog izvješća", ustvrdila je u lipnju ove godine glasnogovornica Hrvatskih cesta Ivana Bekavac. No, najnovije radove na Pelješkom mostu vrijedne 5,2 milijuna kuna Bekavac nije znala objasniti bez konzultacije s nadređenima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara