Penava: Bio sam član Viber grupe, no izabrao sam opciju "leave and delete"

Penava: Bio sam član Viber grupe, no izabrao sam opciju "leave and delete"
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

UOČI Obljetnice pada Vukovara, u Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je vukovarski gradonačelnik Ivan  Penava. Osim na ovogodišnji program Kolone sjećanja, osvrnuo se na izmjene državnih blagdana, stanje unutar HDZ-a i izborni program Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar-Kitarović predstavila je izborni program i uskoro nam predstoje izbori. Penava je ranije rekao da ona načelno ima podršku cijelog HDZ-a. A ima li njegovu bezuvjetnu podršku?

"Kolinda ima bezuvjetnu podršku"

"Pa ima, naravno, bezuvjetnu. To sam 'načelno' rekao jer je pitanje bilo adresirano iz konteksta apsolutne potpore. Siguran sam 99,9 posto da ima potporu", rekao je.

Grabar-Kitarović je u svom programu obećala da će inzistirati na tome da nalaženje nestalih bude postavljeno kao glavni uvjet za daljnji napredak pregovora Srbije oko njenog članstva u EU. Na pitanje je li to doživio kao iskreno ili tek puko predizborno obećanje i podilaženje dijelu birača, vukovarski gradonačelnik je odgovorio:

"Vjerujem da je to iskreno i ne mislim da je to podilaženje jer je krupna stvar u pitanju. Jako veliki postotak populacije su stradalnici Domovinskog rata, nemoguće je s tom temom manipulirati a ne osjetiti posljedice ako ti ljudi naiđu na neispunjena očekivanja."

Dodao je da tu nije samo problem nestalih nego i cijeli niz drugih činjenica kada je u pitanju srpska strana. Kao primjer naveo je otkrivanje spomen-ploče Mladenu Bratiću u Novom Sadu, zbog čega je zatražio reakciju čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, no nije ju dobio. Prije nekoliko dana je predstavio ovogodišnji program Kolone sjećanja pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta". Ističe da su završne pripreme u tijeku, a o političarima koji na 18. studenoga izbjegavaju Vukovar je rekao:

"Meni kao osobi je to sasvim neprihvatljivo. Nikada ne bih kalkulirao sa svojim prisustvom tamo, poglavito kada čovjek obnaša neku dužnost, kada nije više samo osoba, ime i prezime, nego kada zastupa neke vrijednosti. Ne biti u Vukovaru 18. studenoga u tom kontekstu je za mene neprihvatljivo."

Trzavice u HDZ-u

Unatoč trzavicama unutar HDZ-a i vladajuće koalicije, siguran je da će se u četvrtak u saboru izglasati izmjene Zakona o blagdanima prema kojima će 18. studeni postati blagdan i neradni dan i obilježavat će se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te sve žrtve Domovinskog rata. Na pitanje zašto je toliko bitno je li blagdan ili spomendan i zašto se time bavimo kada imamo znatno više i važnijih problema u zemlji, odgovorio je:

"Danas postoje važnije teme. Međutim, kada neke stvari nisu raščišćene ranije, a trebale su, onda te teme i dalje ostaju relevantne."

Sukobe je izazvao Dan antifašističke borbe.

"Mislim da je s aspekta ovog dana o kojem govorimo trebalo puno bolje pripremiti situaciju i bolje obrazložiti. Mišljenja sam da kao država moramo imati antifašistički blagdan. Ne zato što ga moramo imati, nego jer su to vrijednosti koje živimo."

Penava će sutra sudjelovati na Okruglom stolu "Ovčara - zločin bez kazne" na kojem će biti govora o neprocesuiranju ratnog zločina počinjenog na Ovčari, od kojeg je prošlo 28 godina. Dulje vrijeme vukovarski gradonačelnik upozorava na taj problem, prije nešto više od godinu dana bio je i prosvjed, no tvrdi da do drugoga neće doći jer bi bio kontraproduktivan. A ima li neku drugu opciju na koji način probuditi državne institucije?

"Bio sam u Viber grupi"

Osvrnuo se i na tzv. aferu WhatsApp ili Viber, odnosno objavljene poruke iz grupa u kojima su neki članovi HDZ-a širili govor mržnje i upućivali oštre kritike na čelne ljude stranke. I sam je bio član jedne Viber grupe.

"Moram reći da sam obrisao nakon dva-tri dana kada sam ustanovio da ne mogu pratiti te poruke i da me to usporava u radu, da ću previdjeti nešto što mi je bitno za djelovanje Vukovara, to jest s terena. Tako da sam odabrao onu opciju 'leave and delete'."

Na pitanje treba li takve članove stranka sankcionirati, što će HDZ izgledno i napraviti, odgovorio je:

"Budući da sam i sam vrlo često u takvoj situaciji, mislim da je stvar trenutka, težine teme i problematike koja se komunicira, a s druge strane i pozadine zbog čega to komunicirate. To je vrlo nezahvalno i trebalo bi usporediti slučaj do slučaja i vidjeti o čemu je bilo riječ. Naravno, ako pozivate na lišavanja slobode i fizičke obračune, tome nema apsolutno mjesta na bilo kakvim društvenim mrežama."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara