Pence snimio poruku podrške prosvjednicima u Venezueli: Maduro je diktator

Pence snimio poruku podrške prosvjednicima u Venezueli: Maduro je diktator
Foto: Hina/EPA

AMERIČKI potpredsjednik Mike Pence objavio je u utorak videoporuku podrške stanovnicima Venezuele, ohrabrujući prosvjednike protiv predsjednika Nicolasa Madura i potvrđujući potporu SAD-a opozicijskom vođi Juanu Guaidou.

Venezuelska oporba u srijedu planira diljem zemlje održati marševe u sklopu obilježavanja pada vojne vlade 1958. Vladini kritičari sve češće uspoređuju Madura s diktatorom Marcosom Perezom koji je te godine zbačen s vlasti. Oporba će na prosvjedu zatražiti prijelaznu vladu i nove izbore.

Pence: Maduro je diktator bez legitimnog prava na vlast

U poruci snimljenoj na engleskom jeziku u kombinaciji s nekoliko španjolskih riječi, Pence je nazvao Madura diktatorom koji nema pravo na vlast.

"Nicolas Maduro je diktator bez legitimnog prava na vlast. On nikada nije pobijedio na slobodnim i poštenim izborima, a vlast je zadržao smještajući u zatvor svakog tko mu se usudio suprotstaviti."

Reagirajući na te komentare, Maduro je Pencea prozvao da je pokušao izvršiti državni udar. Venezuelski predsjednik također je naredio reviziju diplomatskih odnosa sa SAD-om.

"Nikad prije visoki dužnosnik nije rekao da opozicija treba zbaciti vlast", rekao je Maduro na konferenciji za novinare.

Suočen s daljnjom izolacijom i ekonomskom krizom, Maduro je svoj drugi predsjednički mandat započeo 10. siječnja, odbacujući međunarodne kritike da je njegova pobjeda bila nezakonita.

Sjedinjene Države odmah su objavile da neće priznati legitimnost izbora Nicolasa Madura za predsjednika Venezuele i da će pojačati pritisak na njegov režim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara