Pentagon potvrđuje "seksualnu taktiku" u Guantanamu

Istraga američkog Ministarstva obrane i novi dokumenti pokazali su da su žene koje su ispitivale zatočenike u američkoj mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi koristile "seksualnu taktiku" kako bi iz njih izvukle informacije, piše list The Washington Post (WP).

Najmanje osam zatočenika izjavilo je prema dokumentima da su žene istražitelji redovito kršile muslimanske tabue oko seksa i kontakta sa ženama, trljajući svoja tijela o tijela tih muškaraca, noseći oskudnu odjeću, praveći izravne seksualne opaske i provokativno ih dodirujući, kaže list.

Pentagonova istraga diljem svijeta o uvjetima zatočenja u američkim zatvorima i popstupaka u istrazi još nije objavljena, ali je visoki dužnosnik Ministarstva obrane upoznat s izvješćem rekao listu da istraga uglavnom potvrđuje navode zatočenika, piše WP.

Istraga je primjerice potvrdila jedan slučaj u kojem je istražiteljica skinula gornji dio uniforme i paradirala u tijesnoj majici kako bi zatočenika dovela u neugodnu situaciju kao i druge slučajeve u kojima su ispitivačice sugestivno dodirivale zatočenike, rekao je listu dužnosnik Pentagona koji je želio ostati neimenovan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara