Pentagon razmišlja o slanju dodatnih vojnika na Bliski istok

Pentagon razmišlja o slanju dodatnih vojnika na Bliski istok
Ilustracija: EPA

AMERIČKI ministar obrane i šef Pentagona Patrick Shanahan danas je potvrdio da Pentagon razmatra slanje dodatnih američkih vojnika na Bliski istok kako bi učvrstili zaštitu američkih snaga na tom području uslijed napetosti s Iranom.

"Ono što razmatramo je postoje li stvari koje možemo napraviti kako bismo unaprijedili zaštitu postrojbi na Bliskom istoku", kazao je Shanahan.

"To može uključivati slanje dodatnih vojnika", dodao je.

Međutim, Shanahan je u razgovoru s novinarima izvan Pentagona odbacio izvještaje koji sugeriraju određen broj vojnika koji će biti poslan.

"Kada dođe do promjene, ja ću vam reći", kazao je.

Sve jače tenzije

Tenzije između Teherana i Washingtona stalno se zaoštravaju zadnjih tjedana, a američki predsjednik Donald Trump pooštrio je sankcije kojima namjerava uništiti iransku sposobnost prodaje nafte na globalnom tržištu.

Trumpova administracija također upozorava na moguće iranske zavjere protiv SAD-a i saveznika. Iran odbacuje optužbe.

SAD navodi da je cilj takvih poteza sprječavanje sukoba odvraćanjem Irana i njegovih saveznika od bilo kakve opasne aktivnosti. Iran je, pak, optužio SAD za vođenje opasne politike koja može dovesti do rata.

"Ne postoji ni deset tisuća, ni pet tisuća"

Reuters je jučer objavio da Pentagon razmatra prijedlog o slanju pet tisuća vojnika, dok su drugi mediji objavili da bi do deset tisuća vojnika moglo biti premješteno na Bliski istok.

"Probudio sam se jutros i pročitao da šaljem deset tisuća vojnika na Bliski istok i onda sam kasnije pročitao da je riječ o pet tisuća vojnika", kazao je Shanahan.

"Ne postoji ni deset tisuća, ni pet tisuća", dodao je.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani danas je rekao kako neće popustiti pod američkim pritiskom i da se neće odreći svojih ciljeva čak i ako bude bombardiran, pojačavajući rat riječima između SAD-a i Islamske Republike.

"Više od godine dana nakon uvođenja ovih teških sankcija naš narod nije pokleknuo pod pritiskom unatoč suočavanju s teškoćama u životu", rekao je Rouhani, kako navodi državna novinska agencija IRNA.

Govoreći na obilježavanju Iračko-iranskog rata 1980.-1988., on je dodao: "Trebamo otpor tako da naši neprijatelji znaju da ako bombardiraju našu zemlju i ako naša djeca poginu, budu ranjena ili zarobljena, mi nećemo odbaciti svoje ciljeve za neovisnost naše zemlje i naš ponos."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara