Perez Hilton umjesto Fidela Castra "pokopao" svoju reputaciju?

Perez Hilton umjesto Fidela Castra "pokopao" svoju reputaciju?

DAN koji je trebao biti najsretniji u životu, odnosno vrhunac karijere Pereza Hiltona, po svemu sudeći se pretvorio u noćnu moru, odnosno izložilo globalnoj poruzi tog kontroverznog celebrity blogera.

Sinoć po hrvatskom vremenu se američka, a potom i svjetska blogosfera užarila od glasina o smrti kubanskog komunističkog čelnika Fidela Castra, a koje je potakao upravo blog Pereza Hiltona.

Hilton, koji se usprkos ponekad upitnih metoda rada smatra relativno pouzdanim izvorom informacijama o Hollywoodu i američkom jet-setu, bombastično je najavio kako ima ekskluzivnu informaciju da je Castro umro, odnosno da će vijest o tome službeno biti objavljena u 22 sata po hrvatskom vremenu.

Hiltonova "eksluziva" je, pak, izazvala veliko uzbuđenje u Miamiju i drugim krajevima južne Floride gdje se nalaze kubanski emigranti, a uz nju su slijedile i priče o tome kako su policija i Obalna straža stavljene u stanje pripravnosti kako bi izbjegle neželjene posljedice sveopćeg veselja.

Međutim, u 22 sata nije bilo nikakvog službenog priopćenja - ni iz State Departmenta, ni iz Washingtona, a još manje sa same Kube čiji je ministar vanjskih poslova požurio demantirati glasine. Castrova smrt nije doprijela do vodećih američkih TV-kuća čak ni obliku špekulacija, a jedino su lokalni mediji u Miamiju uzgredno javili o glasinama koje se svako malo pojave među emigrantima otkako je komunistički čelnik prošle godine vlast predao svom bratu Raulu.

Kako su minute prolazile, a od priopćenja nije bilo ništa, javljalo se sve više sumnje u autentičnost vijesti kao i to da je upravo Perez Hilton "provalio" vijest prije drugih, pouzdanijih i profesionalnijih medija kao što su CNN, BBC ili novinske agencije.

Sumnje su se javile i zbog upitne objektivnosti samog Pereza Hiltona, čije je pravo ime Mario Armando Lavandeira Jr. i čiji su roditelji kubanski emigranti, odnosno pripadnici zajednice gdje se od malena gaji mržnja prema Castru i svemu što on predstavlja. 26-godišnji Lavandeira je također poznat i po svojoj homoseksualnoj orijentaciji, odnosno pripadnosti zajednici koja je desetljećima bila izloženima progonima na otoku pod Castrovom vlašću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su minute prolazile, Perez Hilton se nije dao smesti i u updateu na svom blogu naveo da se s priopćenjem vijesti o Castrovoj smrti čeka zato što prethodno treba proći prometna gužva na ulicama Miamija. Nakon toga je vijest postala još sumnjivija, s obzirom da je malo vjerojatno da bi kubanska i američka vlada, odnosno vodeće svjetske agencije vodile nekog naročitog računa o prometnom kolapsu u Miamiju.

U međuvremenu je Babalu, anti-kastrovski blog s juga Floride, gdje su se također pojavile informacije o Castrovoj smrti, citirao neimenovanog kongresnika koji je tvrdio kako postoji ozbiljna mogućnost da je riječ o namjerno lansiranoj "patki" kubanskih tajnih službi kako bi se emigranti izvrgli ruglu.

Nakon nekoliko sati, pošto je prometna gužva u Miamiju prošla, Perez Hilton je objavio posljednji update u kojem tvrdi da "stoji iza svoje priče 100 %", odnosno da je kubanske vlasti mogu demantirati jedino ako budu paradirale s Castrom po ulicama Havane.

Ozbiljniji mediji su, pak, glasine pripisale špekulacijama o Castrovom pogoršanom zdravstvenom stanju, ali i pojačanim mjerama sigurnosti u Miamiju zbog odluke tamošnjeg federalnog suda o izručenju bivšeg panamskog diktatora Manuela Noriege Francuskoj zbog pranja novca.

Bilo kako bilo, nakon jučerašnje epizode je malo vjerojatno da će se Perez Hilton ubuduće shvaćati previše ozbiljno, nakon što je umjesto vrhunske senzacije izvrgnut krajnjem ruglu.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara