performance "kazalište znanosti" u izvedbi caroline watt i richarda wisemana

Kako kazalište može postati mjesto gdje će izvođači s publikom komunicirati o znanosti i sudjelovati u predstavi o znanosti večeras su u performanceu "Kazalište znanosti" pokazali britanski znanstvenici Caroline Watt i Richard Wiseman.

Performance je održan u MM centru zagrebačkoga Studentskog centra u sklopu Prvoga festivala znanosti.

Britanski znanstvenici su u interakciji s publikom pokazali niz psiholoških zakonitosti na kojima se temelji naše poimanje "stvarnoga svijeta".

Tako je Caroline Watt, doktorica psihologije koja radi kao znanstveni suradnik na Koestler katedri za parapsihologiju Sveučilišta u Edinburghu, među ostalim, pokazala kako naša očekivanja utječu na ono što vidimo i na koji način odlučujemo kad odluku moramo donijeti brzo i bez vremena za razmišljanje.

Na primjeru teške bolesti koja se pojavljuje kod jednog od stotinu ljudi ukazala je pak da je u takvim situacijama posebice važno, kako je rekla, "statistički misliti" prije no što nas uhvatiti panika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dr. Richard Wiseman koji trenutačno vodi istraživački odjel Perrrot-Warrick na Sveučilištu u Herfordshireu koje mu je nedavno dodijelilo prvu docenturu iz javnoga razumijevanja psihologije, pokazao je publici koliki utjecaj imaju vizualne iluzije na našu percepciju. A da je Wiseman doista "pravi čovjek" za to govori i podatak da je karijeru započeo kao jedan od najmlađih članova mađioničarskoga društva "Magični krug".

Kad usredotočimo našu pozornost na ono što želimo li na ono na što nas navede netko drugi, može nam se dogoditi da u potpunosti propustimo stvarno događanje. Dogodilo se to i većemu dijelu okupljene publike koja je na jednom video-zapisu gledala ono što joj je sugerirao Wiseman, a propustila je vidjeti neobičnost.

Osim što je pokazao kako nas "varaju naše oči", uvjerio je publiku da je sličan slučaj i s drugim osjetilima, ali i našim razmišljanjem kad, kako je rekao, "kod detektiranja stvari i događaja ne obraćamo pozornost na prave stvari".

Britanski znanstvenici održat će isti performance i sutra navečer u MM Centru SC-a.

Prvi festival znanosti u Hrvatskoj se održava do 18. svibnja u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu. Cilj te jednotjedne priredbe jest uspostaviti dijalog između znanosti i javnosti, a njezini organizatori su British Council (Britanski kulturni savjet) u Zagrebu, Ministarstvo znanosti i tehnologije i zagrebački Tehnički muzej.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara