Perković stigao u Zagreb na odsluženje kazne, odvezli su ga u Remetinec

Perković stigao u Zagreb na odsluženje kazne, odvezli su ga u Remetinec
Foto: Hina

BIVŠI jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, u Njemačkoj osuđen za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića, stigao je u Zagreb na odsluženje kazne. 

Oko 13:40 je sletio na zagrebački aerodrom te je otamo u vozilu policijske marice prevezen u zatvor Remetinec.

Perković je u Zagreb došao redovnim letom iz Münchena, a u zatvor u Remetincu primljen je oko 14:50 sati. Naknadno će ga rasporediti u neku od kaznionica.

Perković će prvo provesti neko vrijeme u centru za dijagnostiku u Remetincu

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u Banskim dvorima novinarima potvrdio da će Perković neko vrijeme provesti u centru za dijagnostiku u Remetincu nakon čega će biti donesena odluka u kojem će zatvoru odslužiti ostatak kazne.

"Procedura u dijagnostičkom centru je, recimo, između tri, četiri tjedna, gdje se utvrđuju temeljne činjenice o zdravstvenom stanju i drugim okolnostima. I onda se tek donosi odluka koja bi ustanova bila najpogodnija za izvršavanje kazne", objasnio je Bošnjaković.

Upitan zašto se proces izručenja odužio, Bošnjaković je odgovorio da je to "više vezano uz postupanje njemačkih pravosudnih tijela".

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uvjet da kaznu nakon presude služi u Hrvatskoj.

Vrhovni sud Perkoviću potvrdio 30 godina zatvora

Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru.

Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina.

Obojica su se nakon njemačke presude obratila i Europskom sudu za ljudska prava.

Vrhovni zemaljski sud u Münchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara