PERLMAN OBRAZUJE TALENTIRANE MLADE GLAZBENIKE

Bachov Koncert za dvije violine popularno je poznat kao Dupli Bach, no kad ga sviraju ovi mladi glazbenici, mogao bi se nazvati Petnaesterostruki Bach: jedna dionica ravnomjerno je podijeljena između 14 violinista u 30članom gudačkom orkestru, dok drugu svira njihov ravnatelj Itzhak Perlman.

Talentirani mladi glazbenici sudionici su Glazbenog programa Perlman, koji obuhvaća šestotjedni ljetni kamp i mjesečne aktivnosti tijekom cijele godine. Ove sretnike ne samo da podučava Perlman i drugi vrhunski stručnjaci, već je njihova siječanjska aktivnost ni manje ni više nego nastup na televizijskom programu PBS u emisiji ´Live at Lincoln Center´.

Nakon cijelog dana na poznatoj školi Juilliard, sudionici programa imaju dvosatnu probu zahtjevne glazbe: Serenadu za gudače Čajkovskog, Mozartovu Malu noćnu muziku i Bacha.

´Perlman je vrlo ugodan čovjek´, kaže Sharon Roffman (24), koja je sudjelovala u prve četiri godine kampa, a sad svira s mlađim kolegama. ´Odmah opušta ljude i nakon nekoliko dana posve zaboravite da je tako slavan´.

Program je zapravo dijete Perlmanove supruge Toby. Sjedeći u kafiću škole Juilliard dok je još bila studentica, sanjarila je o glazbenom programu koji bi odgajao mlade talente naglašavajući njihove uspjehe umjesto da upire u njihove greške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Odrastala sam u vrijeme kad je student uvijek bio u krivu i uvijek glup´, kaže ona. Inspiraciju je dobila od svoje nastavnice na Juilliardu Dorothy DeLay, ´najbolje, najnježnije i najdivnije osobe, koja je mnogo očekivala od svojih studenata, ali nikad nije bila okrutna ili zločesta´.

Toby je počela s kampom prije devet godina, kad je osjetila da je njezino petero djece dovoljno odraslo da se ona može posvetiti vlastitoj karijeri. Šestotjedni kamp na otoku Shelter ograničen je na 35 gudača i pijanista, koji mogu sudjelovati u dobi od 12 do 18 godina. Sljedećeg ljeta bit će slobodno 10 mjesta, a očekuju se prijave stotina mladih glazbenika.

Usprkos konkurenciji, kamp nije natjecateljskog karaktera. ´Prvog dana moj suprug kaže: ´Svi violončelisti, ustanite!´ I oni ustanu. ´U redu, a sad se poredajte po visini.´ Time ste odmah svima dali do znanja da se ne sjedi prema snazi, već jednostavno prema visini´, kaže Toby. Najniži sudionik na programu PBS je Nicolas Olarte, 13-godišnji violončelist, koji je započeo s programom prošlog ljeta. ´Bilo je zaista zabavno´, kaže on. ´Naravno da obožavam glazbu, a ovo je bila glazba od 7 ujutro do 9 navečer´.

Kamp je usredotočen na solo sviranje. Djeca vježbaju do ručka, zatim pjevaju i sviraju u komornim ansamblima, imaju privatne satove i slobodno vrijeme, prije večere opet pjevaju, a zatim imaju probe u orkestru, seminare ili video projekcije. Svatko ima i neko zaduženje. ´Oni novi su uvijek zaprepašteni jer nikad u životu nisu prali suđe´, kaže Toby Perlman. ´Na početku ne znaju što ih je snašlo. Prvo ih poredaju po visini, a onda moraju oprati kuhinjski pod´.

Studenti nisu jedini koji u kampu uče. Sam Itzhak Perlman je tu počeo dirigirati. ´Na početku mi se dirigiranje uopće nije sviđalo, ali nakon par godina sam popustio i uzeo pravi dirigentski štapić´, kaže on. Sad ima redovne dirigentske nastupe s Detroitskim simfoničarima i Filharmonijom St. Louisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara