PARLAMENTARNI IZBORI

Trojac ispao iz sabora: Urlali, fizički napadali i radili kaos. Pogledajte snimke

Trojac ispao iz sabora: Urlali, fizički napadali i radili kaos. Pogledajte snimke
Foto: Patrik Macek, Sanjin Strukić/Pixsell, FAH

TROJICA najkontroverznijih zastupnika iz prošlog saziva sabora čije ispade više nećemo gledati u saborskim klupama su Željko Glasnović, koji je u sabor 2016. ušao kao nezavisni zastupnik iz dijaspore, Ivan Pernar, koji je ušao s liste Živog zida, te HDZ-ov Stevo Culej. Izdvojili smo njihove najluđe izjave i poteze u saboru, iako ih je van sabora bilo čak i više.

No čak i ako gledamo samo njihovo ponašanje u saborskim klupama, teško je zaboraviti kakvu je sablazan svojim izjavama izazivao donedavni saborski zastupnik iz dijaspore Željko Glasnović. Jednom je prilikom tijekom rasprave zamalo došlo do fizičkog obračuna između njega i Željka Lenarta iz HSS-a.

>>Glasnović se zamalo potukao u saboru: "Nemoj srat, majmune jedan"

"Dobro, prijatelju, dobro znam, ja znam tko si ti, od tvoje duše smrdi mi ovdje. Začepi. Ti si jedan prevrtljivi kameleon, ti si za mene gnjida", rekao je Glasnović i nastavio svoje izlaganje.

Lenart je nakon Glasnovićeva izlaganja rekao da se radi o povredi Poslovnika.

Glasnović HSS-ovcu: "Nemoj srat, majmune jedan"

"Povrijeđen je članak 238. Gospodin Glasnović mene vrijeđa kao zastupnika. U mojoj obitelji nitko nije bio u partiji, ali nismo niti pobjegli u Kanadu i 30 godina se sakrivali u Kanadi kao vi. Vi držite moralne propovijedi", rekao mu je Lenart.

Nakon prozivke o bijegu Glasnović je počeo galamiti. HSS-ovcu je dobacivao da je majmun te je došao do klupe u kojoj sjedi Lenart. Govorio je nešto o oduzimanju zemlje.

"Nemoj srat, majmune jedan", viknuo je Glasnović.

Glasnović je u saboru govoreći o nezadovoljavajućem stanju u pravosuđu izjavio da bi strijeljao jednog suca, kojeg je nazvao "crvenim Kmerom".

Govorio je o tome da je radio 10 godina u pravosudnoj policiji u Kanadi i da tamo sudovi rade dan i noć.

"Dođeš, to melje. Nisi plaćao alimentaciju, je li to nasilje nad ženama? Itekako je. Imaš ti bandita, ima 10 ljubavnica, ženu, briga njega, desetero djece. To je uvijek skliska banana. To znaju i ovi neki u saboru, skliska banana. Dvije kore, seks i lova, a nećeš plaćati za djecu. Ja sam tamo radio, tebe uhapse, imaš troje djece, nisi plaćao alimentaciju, kaže gospodin Smith, telefon, 4000 dolara i četiri mjeseca pritvora. A ovdje nikom ništa. Standardne procedure za uspješnost rada, kako se ocjenjuje rad - neki suci imaju dva riješena slučaja, ovi drugi stotinu. Meni se hvali jedan crveni Kmer iz bivšeg sustava, sudac, da nije riješio nijedan slučaj u svojem mandatu u bivšoj državi. Prijatelju, ja bih njega strijeljao, a nažalost nemamo takvu državu još", izgovorio je Glasnović.

Prijetio Pernaru: Da su te našli, ne bi ti sjedio ovdje danas

Govorio je i o školskoj reformi.

>>Kaos u saboru: Svađali se, Glasnović urlao o Jugoslavenima

"Neću reći da bi trebalo strijeljati, ali barem dati po tabanima onome tko je prevodio tehničke priručnike", rekao je Glasnović.

Glasnović se žalio i kako je "žrtva paljbene skupine u saboru" koja ga tuži za govor mržnje.

"Tko su ti ljudi? To su mentalni Jugoslaveni koji ne mogu promijeniti svoj mentalni sklop, to je kulturološko, antropološko i psihološko pitanje, ne ekonomsko i političko. Taj se mentalni sklop transgenetski prenosi. Ne možemo izaći iz toga, ukopani smo u te rovove. Ti bivši, ali i sadašnji mentalni Jugoslaveni govore isprazne fraze, apstraktne govore. Tko su te glave? Tu sjede. Ne znam je l’ su Histrijani, Istrijani, jesu još pod talijanskom okupacijom tamo gore, bili su pripadnici tzv. ferijalnih saveza, dobili su šatorska krila, pjevali partizanske pjesme, SKOJ-evci, policijski odgoj je vaspitavanje, predavali su tamo: uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u", kazao je Glasnović.

Glasnović je u saboru prijetio Ivanu Pernaru tvrdeći kako je ovaj likovao nakon što je Praljak popio otrov.

"I ti, Pernar, trojica su me zvali jučer kad si ti likovao kad je on popio otrov. Da su te našli, ne bi ti sjedio ovdje danas. Ne bi sjedio ovdje danas", rekao je Glasnović.

O transgeneracijskom seksu u Zagorju

Govorio je u saboru i o kaosu u katastru i zemljišnim knjigama.

"Imate primjere gdje ljudi imaju rješenja, a ne mogu riješiti svoj status po pitanju zemljišnih knjiga, i tu su u sprezi ne samo bivši komunistički kadrovi nego i kriminalne skupine takozvane građevinske mafije", rekao je Glasnović.

Ocijenio je kako je sudstvo "totalno neefikasno". Imamo 1700 sudaca i stotine neriješenih predmeta, no samo se statira. Sporovi traju od 4 do 12 godina, spora pravda nije pravda, rekao je Glasnović i poručio kako je ključna riječ "dekomunizacija".

U saboru je Glasnović govorio i o pedofiliji. U bizarnom govoru spomenuo je, između ostalog, jedan zadarski bend, Afriku, transgeneracijski seks u Zagorju, vrstu vina tudum, HIV i feminističke udruge.

>>Kakve veze imaju seks u Zagorju, tudum i pedofilija? Glasnović misli da zna

Izlaganje je započeo opaskom o jednom dalmatinskom bendu čiji su članovi navodno izjavili da skrivaju građanski identitet.

"Odmah sam znao otkud to dolazi", poručio je Glasnović i krenuo.

U jednom trenutku se dotaknuo južne Afrike.

"Oni umiru od ozljeda, a neki kasnije dobiju hivu, sidu. Gdje su naše vrle feminističke udruge?" zapitao se.

Pernar došao u majici "HDZ lopovi" i urlao 

Ivan Pernar bio je pak zastupnik s kojim je saborska straža jačala mišiće jer su ga vrlo često morali iznositi iz sabora, budući da je odbijao napustiti sabornicu nakon upozorenja šefa sabora.

Saborska straža ga je jednom prilikom odstranila iz sabornice nakon što je u sabor došao u majici s natpisom "HDZ lopovi" i urlao. Predsjedavajući potpredsjednik Milijan Brkić ustvrdio je da je Pernar istupom u kojem je komentirao smrt Nevenke Jurak remetio red na sjednici.

>> Pernar izbačen iz sabora, vikao o smrti Nevenke Jurak

"Iako sam upozoravao da suđenje u slučaju Fimi media predugo traje i da će se HDZ izvući, ništa se nije poduzelo", rekao je Pernar na što ga je Brkić pokušao prekinuti, no Pernar je nastavio govoriti: "Jednostavno, ne vidim drugi način da ukažem na problem toga što HDZ još uvijek odbija vratiti 24 milijuna kuna koje je uzeo iz Fimi medije."

Milijan Brkić je izbacio Pernara i kad je ovaj mimo pravila iz klupe počeo govoriti o problemu 600 radnika tvrtke Đuro Đaković koji od rujna nisu primili plaću.

Brkić ga je upozorio da nije dobio riječ, zamolio ga da sjedne i da o tome govori kasnije, u vremenu u kojem i ostali zastupnici mogu govoriti o čemu žele, dakle na slobodnu temu, no Pernar se oglušio pa je izbačen.

Pernar Plenkovića usporedio sa štakorom

Tijekom rasprave o nepovjerenju tadašnjem ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, čiji je odlazak zatražila oporba, premijer Andrej Plenković zastupnike Živog zida nazvao je "malim miševima", na što mu je uzvratio Pernar.

>>Pogledajte kako je Pernar Plenkovića nazvao "kraljem štakora"

"Vi ste nas usporedili s tri mala miša. Ja bih vas usporedio s jednim drugim stvorenjem, lukavim i mračnim bićem, kraljem štakora iz filma Izbavitelji", rekao je Pernar te pročitao opis "kralja štakora".

Dodao je da iz tog opisa prepoznaje Plenkovića.

Prilikom jednog od brojnih izbacivanja iz sabora Pernar je, kad su ga stražari po naredbi Željka Reinera izbacili, rekao: "Ja sigurno neću mirno izaći, ovo je fašizam. Zastupnike koji drugačije misle se izbacuje. Šokantno je da Reiner prekida sjednicu, tobože da bi održao red, a to radi samo da bi onemogućio rad sabora."

Pernar opet izbačen, urlao da ga maltretiraju jer ne želi cijepiti dijete

Pernar je izbačen iz sabora i kad je urlao da centri za socijalnu skrb maltretiraju ljude koji ne žele cijepiti djecu. Rekao je da karlovački centar za socijalnu skrb maltretira njegovu ženu i dijete.

"Radi se o mojem djetetu i obitelji, nikakav centar za socijalnu skrb neće maltretirati moju obitelj jer odbijamo cijepiti svoje dijete", vikao je Pernar u saboru.

"Ja ću vikati na sav glas, šutjeti više neću", vikao je Pernar predsjedavajućem Brkiću koji ga je pokušao smiriti.

Nakon toga je sjeo rekavši da čeka saborsku stražu.

Straža ga je došla iznijeti nakon desetak minuta.

"Ja se ne mičem nikamo, vikat ću na sav glas", rekao je Pernar nakon što su mu stražari dali 30 sekundi da sam ode.

HDZ-ov Culej pitao Beusa bi li dao svoju djecu na posvojenje "dvojici gologuzih s gay pridea"

HDZ-ov sad već bivši saborski zastupnik Stevo Culej također će ostati zapamćen po svojim izjavama. Tako je prilikom rasprave o Zakonu o udomiteljstvu upitao Gorana Beusa Richembergha (Glas) bi li dao svoju djecu na posvojenje "dvojici gologuzih s gay pridea koji se mačuju", na što mu je Richembergh odgovorio kako njih obojica, koliko mu je poznato, imaju punoljetnu djecu i da nema potrebe da ih itko posvaja.

Culej se jednom prilikom svađao i s SDP-ovcem Fredom Matićem kad je čitao ulomak iz Matićeve knjige i prozvao ga da bi ovaj komentirao avione, a da "ne zna razliku između snajpera i ptičje kakice". Fred Matić je, inače, bio jedan od branitelja Vukovara i zatočenika srpskih logora. 

Nakon što su povodom otvorenja Europske prijestolnice kulture diljem Rijeke postavljene sve zastave pod kojima je Rijeka bila u prošlosti, a među zastavama se, jasno, našla i ona jugoslavenska, to je izazvalo bunt desničara.

Tako je HDZ-ov Stevo Culej u saboru priredio performans kad je pokazivao sliku na kojoj se vidi čizma koja gazi jugoslavensku zastavu.

Jednom prilikom na saborskom hodniku napao je Pernara nakon što je ovaj izbačen iz sabornice. Dok se Pernar obraćao novinarima u saboru, u jednom trenutku prišao mu je HDZ-ov Stevo Culej i krenuo se derati na njega. U jednom trenutku ga je fizički gurnuo.

Culej fizički nasrnuo na Pernara pa urlao o "krvavim gaćama"

"Balavac jedan, jesam ja krvave gaće nosio po Velebitu za tebe, da bi ti to radio ovdje. Sram te bilo. I onaj tko te doveo ovdje, jebem ti!" urlao je Culej da bi se potom udaljio.

U sjeni Plenkovićevog prijedloga o povećanju plaće svim državnim i javnim službenicima u saboru se sredinom listopada događalo nešto prilično bizarno. Naime, cijelo jutro trajale su svađe i optužbe između članova Živog zida i HDZ-ovog Steve Culeja koji ih je javno optužio da su mu ukrali torbu.

>>Culej tvrdi da mu je zastupnica Živog zida ukrala torbu

Torba u kojoj su, kako kaže Culej, brojni dokumenti nestala je, prema njegovim riječima, 8. listopada, na Dan otvorenih vrata sabora. U njoj su bili dokumenti o ratnim zločinima, a navodno je tu bilo i dokumenata iz Haaga, kao i dokumenata vezanih za UDBA-u.

"Tijekom stanke za vrijeme Dana otvorenih vrata nestala je moja torba težine deset kilograma, u kojoj se nalazi dokumentacija svega onoga što sam radio u saboru. Od sudskih presuda naslovljenih na moje ime, od dokumenata koji su naslovljeni na moje ime, od haških dokumenata, od dokumenata vezanih čak za vrijeme UDBA-e za neke zastupnike, to mi je nestalo. Danas sam utvrdio da se to nalazi kod zastupnika Živog zida. Na moj upit zastupnici Sabolek i njenom kolegi gdje je moja torba, oni su rekli da je torba u njihovom autu. Gdje je auto, daleko. Sad je došao njihov tajnik koji kaže da je moja torba u njihovoj središnjici, vjerojatno na kopiranju. Ja torbu ne mogu dobiti, ti mladići mene i dalje isprdavaju u saboru ne želeći donijeti moju torbu", rekao je.

>>Prekinuta sjednica: Prijetilo se oružjem, Culej pustio Tuđmanov govor

"Ja ću vam dovest 1000 Ivana ovdje i sve ću vas smijeniti"

Culej se u saboru često svađao s Pernarom, tako je u jednom trenutku došao pred Pernara i rekao "Druže Pernar, je li mogu ja uživo da ti kažem nešto?" rekao je Culej i onda se krenuo obraćati u kameru.

"Poštovani moji branitelji, dok vi lijepo sjedite kod kuće, pogledajte što vam se događa u Hrvatskom državnom saboru. Pogledajte ove moje kolege koji su prisutni pa razmislite kome ste dali državu da je vodi", rekao je Culej, na što mu je Grmoja dobacio da HDZ vodi državu.

"Ja ću vam dovest 1000 Ivana ovdje i sve ću vas smijeniti", rekao je Culej.

"Sve ću vas kući potrat', niti jedan ovdje neće ostat', doći će vrijeme, prijatelji", govorio je Culej.

Zbog odlaska ove trojice sabor bi trebao postati mirnije mjesto - no nikad se ne zna kakve će nam eskapade pripremiti novi zastupnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara