Pernar podijelio lažnu vijest o ubojstvu dužnosnika "koji je otkrio da NATO financira ISIL"

Pernar podijelio lažnu vijest o ubojstvu dužnosnika "koji je otkrio da NATO financira ISIL"

Screenshot: Daily Express

ČINI se da saborski zastupnik Ivan Pernar, osim selfieja sa svojim brojnim obožavateljima i vijesti o sebi, rado na svojoj Facebook stranici objavljuje i lažne vijesti.

Tako smo ga u ponedjeljak uhvatili da dijeli lažnu vijest s portala Saff.ba, neformalnog glasila radikalnog vehabijskog pokreta u BiH, u kojemu se jasno iskazuje sumnja u to da je teroristički napad u Berlinu namješten.

Pernar je ubrzo izbrisao link na ovaj članak i zamijenio ga objašnjenjem da je samo htio testirati svoje čitatelje i "razviti kritičko razmišljanje" kod njih. Ali Pernar, kojem svakovrsne teorije zavjera nisu nimalo strane, samo dan ranije podijelio je još jednu lažnu vijest s portala znakovitog naziva Novi svjetski poredak, naslovljenog "Masovni mediji ponovo mučki šute! Revizor NATO saveza koji je javno otkrio da Amerika financira ISIS - pronađen mrtav".

Ova je lažna vijest, koju je prva objavila ruska Pravda, zadnjih dana postala viralna. Google pretraga daje desetke članaka sa sličnih alternativnih stranica, koje osim "sumnjive smrti" revizora za NATO, optužuju mainstream medije za zavjereničku cenzuru ovog slučaja.

Tužitelj; Chandelon nije istraživao financiranje terorizma

No je li zaista tako? Kako izvještava Politico.eu, Yves Chandelon (62), ravnatelj revizije u Agenciji za podršku i opskrbu NATO-a (NPSA), zaista je pronađen mrtav u svom automobilu 16. prosinca u belgijskom gradu Andenneu, 140 km od njegovog ureda u Luksemburgu. No kako je potvrdio glavni tužitelj u istrazi ovog slučaja, Chandelon je zaista izvršio samoubojstvo.

Drugi aspekt ovog slučaja još je važniji, s obzirom na teoriju zavjere koja se u ekspresnom roku razvila oko njega. "Gospodin Chandelon bio je zadužen samo za provođenje programa revizije u NPSA, koji se fokusirao isključivo na nadležnost NPSA, i nije uključivao nikakvu aktivnost specifično povezanu s protuterorizmom ili pranjem novca", izjavio je NATO dužnosnik danas.

Ova je tvrdnja u suprotnosti s navodima da je Chandelon bio nadležan za istraživanje pranja novca i financiranja terorizma, što je prenio i Daily Express.

Lokalni belgijski mediji izvijestili su da je Chandelonova obitelj u početku također sumnjala u procjenu tužiteljstva da se radi o samoubojstvu. Međutim, nakon što su istražitelji pronašli Chandelonovo oproštajno pismo u automobilu, članovi obitelji promijenili su mišljenje, izjavio je tužitelj.

"Ne možemo ulaziti u detalje oko sadržaja pisma, ali možemo reći da je povezano s ulaganjima Chandelona i njegovih prijatelja koja su propala. Obitelj nije bila svjesna ovih ulaganja", obrazložio je tužitelj Vincent Mack.

Mack je dodao da je samoubojstvo potvrđeno autopsijom i toksikološkim nalazom koji nije pronašao nikakve tragove narkotika u organizmu preminulog.

Ured tužitelja najavio je da će istraga biti nastavljena te da još uvijek provodi analizu rukopisa oproštajnog pisma, iako su članovi obitelji već potvrdili da se zaista radi o Chandelonovom rukopisu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara