Perušku bježe kadrovi, nadzornica Belja dala otkaz

Perušku bježe kadrovi, nadzornica Belja dala otkaz

Foto: FAH

ŽAKLINA Marta Bogdanić podnijela je ostavku na mjesto u Nadzornom odboru Belja, izvijestili su iz te kompanije na burzi.

>>Direktori Agrokora pred  teškom odlukom: Dati otkaz ili riskirati zatvor


Kao razlog ostavke nadzornica Belja navela je preseljenje u inozemstvo.

Ova ostavka dolazi u vrijeme pritiska na direktore koncerna da provedu knjiženja kojima bi tvrtke postale insolventne, a njihova se imovina prebacila u zrcalne tvrtke.

Index je uoči Uskrsa objavio kako Fabris Peruško pritišće direktore za knjiženje spornih jamstava, za koje nije postojala odgovarajuća protučinidba, te im je zaprijetio da se moraju pojaviti na sastanku održanom na Veliki petak.

Na taj su se sastanak odazvali, ali nakon toga je ostavku dao prvo Teo Vujčić, povjerenikov savjetnik za maloprodaju, a potom i nadzornica Belja.

Za štetu su odgovorni uprava i nadzorni odbor

Prema informacijama koje je dobio Index nekoliko direktora koncerna, u strahu da bi mogli kazneno odgovarati zbog spornih knjiženja kojima će tvrtke postati insolventne i ugasiti se, uzelo je godišnji ili bolovanje. Objavili smo i dokument iz kojeg je vidljivo da se od direktora traži da napuhuju gubitke.

Utvrdi li sud da su nanijeli štetu društvima, odgovorni bi bili ne samo predsjednici uprava koji sastavljaju financijska izvješća, nego i Nadzorni odbor koji ih usvaja. 

Peruško se potrudio da ne bude on kriv


Istovremeno, na burzi je objavljeno kako Tisak saziva skupštinu na kojoj će se potvrditi jamstvo za roll up. Sazivanje skupštine Tiska uslijedilo je dan nakon emisije Otvoreno, u kojem je odvjetnik Krsnik Perušku spomenuo potencijalnu kaznenu odgovornost direktora.

Zanimljivo da takvu skupštinu nisu provela druga poduzeća, nego baš Tisak, u kojem je Peruško bio član uprave, a njegova zamjenica Weber članica Nadzornog odbora.

Prema tumačenju dijela pravnika, njihova bi odgovornost time mogla biti izbjegnuta za eventualnu štetu jer je skupština odobrila jamstvo. Zakon predviđa takvo isključenje odgovornosti.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara