Pet do dvanaest: Obama će globalno zatopljenje rješavati guranjem smoga u stratosferu

BARACK Obama razmišlja o radikalnom planu borbe protiv globalnog zatopljenja koji sadržava izbacivanje smoga u stratosferu kako bi se smanjilo djelovanje sunčeve topline.

Taj plan jučer je predstavio znanstveni savjetnik američkog predsjednika John Holdren, a tvrdi se da je to posljednja moguća opcija za hlađenje Zemlje. "Treba i to razmotriti. Ne možemo si priuštiti luksuz da u startu odbijemo i jednu opciju", rekao je Holden te dodao kako bi se u toj metodi lansirali u stratosferu neki plinovi ili čestice kao što je sumporni dioksid, aluminijev oksid ili aerosol, piše Daily Mail.

"Vozimo se prema litici s pokvarenim kočnicama"

Nadaju se da bi se time postiglo odbijanje sunčevih zraka natrag u svemir što bi ohladilo zemlju. Ti plinovi bi se "stjerali" u svemir ispaljivanjem topova, raketa, letjelica koje mogu visoko letjeti ili čak vrućih balona. Posljedice ove radikalne metode mogle bi biti pogubne, priznaje Holdren, a time se ne bi niti riješili svi problemi stakleničkih plinova. No, kaže i kako bi mogli postati dovoljno očajni da je iskoristimo.

Holdren zastupa teoriju da je radikalna akcija potrebna kako bi se zaustavile klimatske promjene te uspoređuje situaciju s time da se vozimo "prema litici u automobilu s pokvarenim kočnicama". Mnogi znanstvenici protive se ovoj metodi zbog toga što se njome snažno zadire u prirodni tijek stvari.

I.Kri.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara