Peta godišnjica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška

Gojko Šušak, ratni ministar obrane RH i jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, umro je prije pet godina na sutrašnji dan.

U spomen na ratnog hrvatskog ministra obrane, umirovljeni generali položit će sutra vijenac na njegovu grobu na Mirogoju.

Sveta misa služit će se sutra u 19 sati u crkvi Bezgriješnog začeća blažene Djevice Marije - Franjevački samostan (Dubrava).

Nakon prvih slobodnih izbora u Hrvatskoj, Šušak je po dolasku iz Kanade (gdje je bio poduzetnik i predsjednik Hrvatsko-kanadske kulturne federacije i predsjednik Zaklade za Hrvatske studije, te ravnatelj Hrvatske škole u Ottawi) postao član hrvatske Vlade.

Od 1990. do 1991. bio je ministar iseljeništva i zamjenik ministra obrane, a 1991. je imenovan ministrom obrane, i na toj dužnosti ostao je do smrti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminuo je nakon teške bolesti 3. svibnja 1998.

Na zahtjev Haaškog suda hrvatska Vlada nedavno je donijela odluku o deklasifikaciji zapisa iz arhiva MORH-a, koji se odnose na ulogu bivšeg ministra obrane, pokojnog Gojka Šuška.

Po pisanju hrvatskih medija riječ je gotovo o tisuću stranica dokumenta iz arhiva MORH-a i odnose se na djelovanje ministra Šuška u ratnom razdoblju. Među tim dokumentima navodno su i razni zahtjevi iz BiH vezani za vojnu, ali i financijsku pomoć Hrvatske.

U Vladi je, po pisanju hrvatskih medija, pokrenuta inicijativa da se pripremi opsežno izviješće o cjelokupnoj ulozi Hrvatske u BiH tijekom rata, a koje bi Vlada uputila i na raspravu u Sabor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara