Petero Rumunja s lažnim identitetima pralo novac u Hrvatskoj

Petero Rumunja s lažnim identitetima pralo novac u Hrvatskoj
Foto: FAH

ZBOG sumnje da su se udružili u zločinačku organizaciju kako bi "prali" novac i krivotvorili isprave, Uskok je započeo istragu nad petero rumunjskih državljana.

Uskok sumnja kako je 35-godišnji rumunjski državljanin od lipnja 2017. do studenog ove godine na području Rumunjske i Hrvatske povezao ostale okrivljenike i veći broj nepoznatih osoba radi prikrivanja porijekla novca pribavljenog prijevarama.

Novac pribavljen prijevarama rumunjski državljani polagali su na račune otvorene u bankama na lažne identitete, za što su prethodno na području Rumunjske pribavili krivotvorene osobne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima (OIB).

Kako bi "oprao" novac, prvookrivljeni je za određene novčane nagrade angažirao ostale okrivljenike koji su mu radi izrade krivotvorenih osobnih dokumenata predavali svoje fotografije, nakon čega su zasad nepoznate osobe izrađivale krivotvorene dokumente koje je preuzimao prvookrivljeni i predavao ih ostalim okrivljenicima za daljnje korištenje, priopćio je Uskok.

Kako su prali novac?

Prvookrivljeni 35-godišnjak je potom s ostalim okrivljenicima u više navrata boravio na području Hrvatske gdje su odlazili u razne ispostave Porezne uprave u kojima su, koristeći krivotvorene osobne iskaznice Rumunjske, Francuske, Poljske, Estonije, Češke i Slovačke, podnosili zahtjeve za izdavanje potvrde o OIB-u koje su im djelatnici Porezne uprave, ne sumnjajući u istinitost predočenih osobnih iskaznica, izdavali.

Okrivljenici su zatim odlazili u više banaka u kojima su, koristeći krivotvorene osobne iskaznice i potvrde o OIB-u otvarali kunske i devizne račune, te su potom zajedno s prvookrivljenim zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi ih koristili za uplatu novca dobivenog prijevarama većeg broja fizičkih i pravnih osoba u raznim državama, naveo je Uskok. 

Na taj način na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno je najmanje 147.000 eura i 141.000 kuna, koje iznose su okrivljenici, sukladno uputama prvookrivljenog, podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune.

Na prijedlog Uskoka, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor protiv troje okrivljenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara