Petir: Treba zaustaviti milijunsko kažnjavanje dobrovoljnih vatrogasnih društava

PREDLOŽENIM izmjenama Zakona o vatrogastvu namjera je zaustaviti nelogično kažnjavanje dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD), čije su kazne dosegle milijun kuna, iako ta društva djeluju bez naknade, istaknula je zastupnica HSS-a Marijana Petir.
Te su kazne vatrogasna društva uglavnom na selima skupila zato što nemaju ljestve od 45 metara, iste kao vatrogasne postrojbe u gradovima za gašenje požara u neboderima, te što dugogodišnji vatrogasni zapovjednici DVD-a nemaju odgovarajući stručni ispit ili školu.

Problematiku DVD-a Petir je danas iznijela na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost - u tematskoj raspravi - aktualna pitanja funkcioniranja sustava vatrogastva.

Uz zastupnika Valtera Drandića (IDS) i Josipa Pavkovića

(SDP) predlagateljica je spomenutih zakonskih izmjena.

Navela je da se milijun kuna koliko će otići na plaćanje kazni moglo iskoristiti za opremanje i osposobljavanje DVD-a, koja se, ustvrdila je, ne mogu svesti na "folklor", neistinitim tvrdnjama "da ne izlaze gasiti požare".

Tematska sjednica saborskog Odbora ukazala je i na sukob profesionalnih vatrogasnih postrojbi i DVD-a.

Tajnik Udruženja profesionalnih vatrogasaca Branko Šimara, smatra da 40 posto DVD-a nije operativno sposobno djelovati, te da ih je previše (2000), da u malom postotku interveniraju, zbog čega bi ih trebalo smanjiti na stotinu.

Sjednica je pokazala da zapravo postoji problem financiranja vatrogasnih postrojbi od trenutka kada je ustavnim promjenama to prebačeno na jedinice lokalne samouprave.

Šimara je ustvrdio da je taj sistem nepravedan, jer tom preuranjenom decentralizacijom više dobivaju vatrogasne postrojbe u "bogatim" nego u "siromašnim" jedinicama lokalne samouprave.

Istaknuo je da profesionalnim vatrogasnim postrojbama ukupno nedostaje 65 milijuna kuna za opremu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara