Petrinja: Obilježen međunarodni dan nestalih osoba

U PETRINJI je danas obilježen Međunarodni dan nestalih osoba uz sjećanje na 1189 osoba za kojima Hrvatska nakon ratne agresije još traga.

Obilježavanje 30. kolovoza, Međunarodnog dana nestalih organizirala je Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja "Hrvatski feniks" iz Zagreba i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Sjećanje je započelo svetom misom u župnoj crkvi Sv. Lovre, a glavni dio održan je u paviljonu petrinjskog gradskog šetališta.

Pomoćnik ministrice u Upravi za nestale Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti pukovnik Ivan Grujić naglasio je da se stalno pronalaze i identificiraju žrtve rata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 4000 ekshumiranih žrtava još je 500 neidentificiranih pronađenih ostataka, kazao je, napomenuvši da se na posebni telefonski broj 062-111-111 mogu dojaviti svi podatci o eventualnim grobištima ili masovnim grobnicama.

U Petrinji se ratnim stradalnicima iz cijele Hrvatske obratila i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je podsjetila da su problemi nestalih najveća humanitarna obveza Hrvatske. Najavila je da će se u Hrvatskom saboru postaviti posebna zastava koja će podsjećati na žrtve Domovinskog rata.

Taj barjak ćemo skinuti tek kada se sazna istina o posljednjem nestalom i zatočenom, rekla je Jadranka Kosor. I ona je pozvala sve koji imaju podatke i informacije neka se jave i kažu istinu.

Prvi puta na ovakvom skupu u Hrvatskoj obratio se netko iz Srbije i Crne Gore. Nataša Kandić, izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, koja u ime nevladine udruge SiCG traži istinu o počiniteljima zločina iz njihove sredine, kazala je: "U ime budućnosti i povijesnog sjećanja obećavamo da ćemo doznati istinu o sudbini vaših najmilijih".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara