Petrokemija poljoprivrednicima dodijelila licence za upravljanje proizvodnjom

Petrokemija poljoprivrednicima dodijelila licence za upravljanje proizvodnjom
Foto: Pixsell/Nikola Cutuk

KUTINSKA Petrokemija predala je poljoprivrednicima 17 softverskih licenci za upravljanje proizvodnjom, u sklopu razvoja digitalne platforme ePetrokemija.

Projekt je ostvaren u suradnji s tvrtkom Agrivi, čiji softver već koristi više od 40.000 poljoprivrednika u 150 zemalja.

Očekuje se da će se primjenom softvera za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom unaprijediti planiranje, praćenje učinka i analiza aktivnosti u nasadima i usjevima.

Tako bi se, primjerice, upotrebom kalkulatora gnojidbe trebala bitno unaprijediti gnojidba i cjelokupna poljoprivredna proizvodnja.

Korisnicima softvera bit će dostupna i baza znanja najboljih proizvodnih procesa, ovisno o tlu i podneblju, za više od stotinu kultura.

Poboljšanje konkurentnosti

"Završetkom postupka restrukturiranja, što će biti za pedesetak dana, za nas počinje novi poslovni i razvojni ciklus. Obavljen je generalni remont na postrojenjima u što smo uložili 130 milijuna kuna, pa spremni dočekujemo novu sezonu. Danas je Petrokemija jedan od naših najvećih izvoznika, jer proizvode prodaje u četrdesetak zemalja svijeta. Prateći tržišne trendove, pristupili smo i digitalizaciji, kako bismo ostali konkurentni na globalnom tržištu", rekao je član Uprave Petrokemije Davor Žmegač.

Direktor Agrivija Matija Žulj ocijenio je digitalna rješenja uvjetom poboljšanja konkurentnosti.

"Digitalizacija je već tu i drago mi je da je Petrokemija to prepoznala", rekao je.

Prve softverske licence primili su poljoprivredni proizvođači iz Bapske, Vukojevca, Starih Perkovaca, Ilače, Nove Kapele, Županje, Koprivnice i drugih mjesta. 

"Obrađujem oko 120 hektara i imam dosta problema s papirologijom, pa se nadam da će mi ovaj softver biti od velike pomoći", kazao je Jurica Cafuk iz Vidovca, koji se na svom OPG-u bavi proizvodnjom varaždinskog zelja.

Najavljeno je da će se službena promocija kalkulatora gnojidbe u sklopu digitalne platforme ePetrokemija održati 8. rujna na jesenskom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara