Picula izrazio sućut Vladi Srbije i obitelji Zorana Đinđića

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih poslova i ministar Tonino Picula izrazili su sućut Vladi Srbije i obitelji Zorana Đinđića koji je u srijedu preminuo od posljedica ranjavanja u atentatu.

"Vijest o atentatu na srbijanskog premijera Zorana Đinđića šokirala je hrvatsku javnost. Ovaj zločinački čin napad je na demokratske promjene koje se provode u susjednoj državi i predstavlja izazov za proces sigurnosti i stabilizacije u regiji", kaže se u priopćenju.

Ministar Picula izrazio je ogorčenje te vjeruje da su demokratski reformski potencijali srpskog društva toliki da će nastaviti započete reforme i pored ove tragedije.

"Pokojni srbijanski premijer bio je sinonim za sve ono što je Srbija pokušala nadoknaditi u što kraćem roku a ubojice su prekinule njegov život koji je posvetio izgradnji jedne bolje, demokratske Srbije, Srbije kojoj u ovom trenutku treba ohrabrenje. Interes je njezinih neposrednih susjeda i Europske unije da ne stane na svom reformskom putu koji svojim djelovanjem zacrtao premijer Đinđić. Napredak koji je, zahvaljujući i Zoranu Đinđiću, napravljen u regiji posljednjih godina ne može se zaustaviti niti vratiti unazad", nastavlja se u priopćenju.

Izražavajući sućut, u telefonskom razgovoru s potpredsjednikom Vlade Srbije Žarkom Koraćem, hrvatski je ministar izrazio potporu RH demokratskom putu Srbije koji se ne može zaustaviti, te naglasio da se demokratske vlade potpomažu poglavito u situacijama kao što je ova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara