PICULA O ODNOSIMA SA SAD-OM

Odnosi sa SADom su vrlo važni i vjerujem da će oni biti sve bolji, izjavio je u ponedjeljak pred saborskim Odborom za vanjsku politiku hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

"Ja vjerujem da naši odnosi sa SAD-om ne da neće stagnirati, ne da neće nazadovati, nego da će se doista poboljšavati. Samo, u svemu trebamo osigurati razumijevanje za našu poziciju pogotovo zbog toga što se približava 1. srpnja - rok koji je američka administracija zadala kao konačni za potpisivanje bilateralnog sporazuma o neizručenju američkih državljana stalnom Međunarodnom kaznenom sudu", rekao je Picula odgovarajući na pitanje o odnosima Hrvatske i RH i njihovom mogućem zaoštravanju zbog tog sporazuma.

Mate Granić (DC) je pak podsjetio da je RH jedna od utemeljiteljica Međunarodnog kaznenog suda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Škare Ožbolt (DC) postavila je Piculi pitanje mogu li odnosi u koaliciji otežati izradu odgovora na gotovo 4.000 pitanja, koje će Europska komisija uputiti Hrvatskoj vjerojatno idućeg mjeseca, budući da se odgovori i izbori očekuju najesen.

"Ne vjerujem da bi itko doveo u pitanje zbog nekog pojedinačnog i posebnog stranačkog cilja ritam i kvalitetu odgovaranja na upitnik Europske komisije. Vjerujem da će se izbori desiti, ali njihov datum ne bi smio kontaminirati posao koji moramo obaviti i prije i poslije izbora", rekao je Picula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara