PICULA U SOFIJI RAZGOVARAO O HRVATSKO-BUGARSKOJ SURADNJI

Hrvatska će do početka 2007. završiti s reformama koje su nužne za članstvo u EUu, a sam ulazak u EU nakon toga znatno će više ovisiti od politike proširenja EUa u tom razdoblju, rekao je u srijedu u Sofiji ministar vanjskih poslova Tonino Picula nakon razgovora sa svojim bugarskim kolegom Solomonom Passyjem. L

"Odlučili smo da do 2007. završimo s reformama nužnima za članstvo EU", rekao je Picula odgovarajući na pitanje bugarskih novinara o tome hoće li Hrvatska u EU ući u drugom valu proširenja, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom.

"Nakon toga sve će znatno više ovisiti o politici proširenja EU-a", rekao je Picula.

Bugarska je na putu prema Bruxellesu dobar korak ispred Hrvatske. Službeni kandidat je za članstvo u EU i skoro je sigurno da će biti primljena 2007. Do zaključenja pregovora o priključenju preostaje joj samo šest poglavlja. U NATO će ući u svibnju 2004.

Picula je istaknuo da je hrvatski tranzicijski put bio puno mukotrpniji od drugih tranzicijskih zemalja, osim možda BiH, te ocijenio da Hrvatska, ako želi ostavariti svoje glavne vanjskopolitičke ciljeve, ulazak u EU i NATO, mora "trčati a ne hodati".

"Za nas je EU više priča o reformama, a manje priča o datumima", rekao je.

Govoreći o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, Picula je istaknuo da u ovom trenutku ona nije prepreka bržem integriranju u EU. "Dapače, uspješna suradnja, koju imamo ovog trenutka, može biti samo dodatni element hrvatske uspješnosti na tom putu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ističući potrebu suradnje na putu prema Bruxellesu, Picula i Passy najavili su skoro potpisivanje sporazuma o suradnji u okviru približavanja i pristupanja EU-u (u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju).

"Sporazum će označiti mnoga područja za suradnju, kako bismo zajedno i ponaosob dostigli europske standarde", rekao je Picula. Pritom je osobito naglasio da se Hrvatska, kao i Bugarska, zauzima za individualan pristup EU-u, što je potvrđeno i na nedavnom Europskom summitu u Grčkoj.

Govoreći o gospodarskoj suradnji, koja bitno zaostaje za vrlo dobrim političkim odnosima dviju zemalja, dvojica su se ministara suglasila kako postoji mnogo prostora za njezino poboljšanje. Veliki potencijali postoje u poljoprivredi i metalnoj industriji, te turizmu.

Gospodarska razmjena između Hrvatske i Bugarske prošle godine je iznosila 27 milijuna američkih dolara, od čega je vrijednost hrvastkog izvoza iznosila nešto manje od 12 milijuna dolara. U prva dva mjeseca ove godine Hrvatska je u razmjeni s Bugarskom ostvarila prvi suficit od 1,4 milijuna dolara.

Bugarska je zainteresirana za korištenje slobodne carinske zone u lukama Rijeka i Osijek, te za obnovu luke Vukovar.

Uskoro se, također, očekuje sastanak međuvladina odbora za gospodarsku suradnju koji će pokušati definirati priritete za unapređenje gospodarske suradnje. Idući mjesec očekuje se potpisivanje Sporazuma o socijalnom osiguranju između dviju zemalja. Potvrđeno je također da će Bugarska na ovogodišnjem Jesenskom zagrebačkom velesajmu biti zemlja partner.

Tijekom poslijepodneva Piculu će primiti bugarski predsjednik Georgij Parvanov i premijer Simeon Sakskoburggotski, a razgovarat će i s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora bugarskoga parlamenta Stanimirom Ilčevim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara