Picula: Zbog postojanja kartela EU godišnje gubi između 181 i 320 milijardi eura

Picula: Zbog postojanja kartela EU godišnje gubi između 181 i 320 milijardi eura

Foto: FAH

DRŽAVNE potpore ne smiju se koristiti nezakonito, anti-konkurentski i protekcionistički, ali kad je riječ o potpori perifernim regijama i otocima, treba povećati fleksibilnost, poručio je zastupnik Tonino Picula u ponedjeljak u Strasbourgu, u govoru u Europskom parlamentu tijekom rasprave o godišnjem izvješću o europskoj politici tržišnog natjecanja.

Politika tržišnog natjecanja važan je instrument djelovanja unutarnjeg tržišta Europske unije i treba spriječiti prekomjernu koncentraciju ekonomske i financijske moći u korist malog broja pojedinaca, kazao je.

“No, ovi ciljevi često u praksi nisu ostvareni zbog oligopolskog i monopolskog djelovanja. Godišnji gubici zbog postojanja kartela iznose između 181 i 320 milijardi eura, što je otprilike 3 posto BDP-a Europske unije. Ovaj alarmanti podatak jasno ukazuje na potrebu hitne nadogradnje postojećeg pravnog okvira za provedbu ove važne politike“, kazao je.

Posebno osjetljivo pitanje su državne potpore, kazao je.

“Državne potpore ne smiju se koristiti nezakonito, anti-konkurentski i protekcionistički, ali kad je riječ o državnoj potpori perifernim regijama i otocima, treba povećati fleksibilnost", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Picula je pozdravio odluku da se socijalna pomoć za prijevoz stanovnika iz udaljenih regija uključi u Uredbu o općem skupnom izuzeću, čime se formalno priznaje problem povezanosti stanovnika otoka i udaljenih regija. U tom je kontekstu upozorio i na problem nedavnog prestanka pilot projekta helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj.

“Pilot projekt hitne helikopterske medicinske službe nedavno je zaustavljen, unatoč visokom broju intervencija. Oko 30 posto stanovnika Hrvatske, nažalost, nema jednaku dostupnost hitnog medicinskog zbrinjavanja”, rekao je.

Picula je prošli tjedan potpisao peticiju za nastavak rada Hitne helikopterske medicinske službe.

Picula je pozdravio izvješće Wernera Langena i zato što naglašava iznimnu važnost europskih propisa o državnim potporama u borbi protiv utaje poreza multinacionalnih poduzeća zbog neujednačene porezne politike.

Jedan od problema kojim se bavi jest i dominantan položaj internetskih tvrtki kao što su eBay, Facebook, Apple, Linkedin, Amazon, Uber i Airbnb i njihov utjecaj na tržišta. U izvješću se poziva Komisiju da istraži premoć Googlea na tržištu za izravne rezervacije hotelskog smještaja kao i nepoštene prakse poslovanja u trgovačkim lancima, koje uključuju i nejednaku kvalitetu proizvoda na zajedničkom tržištu.

Europski parlament glasovat će o ovom izvješću u utorak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara