Pilot CIA-e pokopan 53 godine nakon smrti

PILOT CIA-e, kojega su prije 53 godine ubili kineski komunisti, pokopan je u grobnicu svoje majke, godinu dana nakon što su vojni istražitelji otkrili njegove posmrtne ostatke i identificirali ih.

Robert Snoddy imao je 31 godinu kada je oboren na tajnoj misiji u kineskoj Mandžuriji 1952. godine.

Posljednja želja njegove majke bila je da se na njezin grob ne stavi nikakva posmrtna oznaka dok god njezin sin ne stigne kući. Nadgrobni kamen s imenima i majke i sina označit će dugo odgađani susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kod kuće je, i više nije vrijeme za tugu" - rekla je Snoddyjeva kćerka i jedino dijete Roberta Lee Cox nakon pokopa posmrtnih ostataka njezina oca.

Snoddy je radio za CIA-u, pomažući snage koje su željele srušiti kinesku komunističku vladu. Na svojoj posljednjoj misiji Snoddy i njegov kopilot Norman Schwartz krenuli su na noćni let kako bi pokupili, kako su tada vjerovali, anitkomunističkog operativca, u području tadašnje Mandžurije, blizu granice sa Sjevernom Korejom.

Pokazalo se da je operativac zapravo dvostruki špijun koji je obavijestio kineske snage. U trenutku kada se zrakoplov dvojice pilota spuštao, Kinezi su otvorili vatru ubivši obojicu pilota, dok se zrakoplov zapalio i srušio.

Dvojica agenata CIA-e koji su se zajedno s njima nalazili u zrakoplovu preživjeli su i bili u kineskom zatvoru 20 godina prije nego što su pušteni. Jedan od njih, John Downey, prisustvovao je pokopu, posvjedočivši kako je Snoddy bio izvanredan letač.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara