Pilot JAT-a izazvao skandal: Upravo smo sletjeli u Bivšu jugoslavensku republiku Makedoniju

MAKEDONSKI mediji su se raspisali o "nevjerojatnoj provokaciji i uvredi" koju je putnicima uputio pilot srpske aviokompanije JAT, po završetku večernjeg leta Beograd-Skopje, 28. svibnja.

Kapetan leta je, naime, nakon slijetanja na aerodrom Aleksandar Veliki, putnicima preko razglasa poručio: "Upravo smo sletjeli u Bivšu jugoslavensku republiku Makedoniju", upotrijebivši ime kojim ih, zbog spora oko imena, zovu jedino Grci. Da stvar bude gora, to je još jednom ponovio na engleskom, ovog puta koristeći kraticu FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia, op.a.).

"Politička neinformiranost" ili namjerna provokacija?

Iako su putnici na provokaciju burno reagirali i od stjuardesa zatražili da se pilot ispriča jer nije koristio ustavno ime Republika Makedonija, ispriku nisu čuli. Kako javlja makedonski list Vest, jednog od putnika je pilot svojom izjavom toliko isprovocirao da ga je, prilikom kontrole putovnica, putnik zamalo napao, pa je morala intervenirati i policija.

Naime, putnik je, vidjevši pilota uzviknuo: "To je onaj što namjerno provocira putnike i vrijeđa njihove nacionalne osjećaje", na što mu je pilot prišao i počeo se s njim objašnjavati. No kako "objašnjavanje" ne bi preraslo u još veći incident, u sukob se umiješala policija, koja je dvojcu poručila da će, ne smire li se, završiti u lokalnoj policijskoj postaji. Ipak, sve je okončano na aerodromu, gdje su i pilot i putnik morali policiji dati potpisane izjave o incidentu.

Pilot je u svojoj naveo kako je "putnicima rekao da su sletjeli u Bivšu jugoslavensku republiku Makedoniju, misleći da je to njeno službeno ime". "Putnici su tražili da se ispričam, no nisam to učinio - ne iz inata, nego zbog političke neinformiranosti", dodao je pilot.

Neki od makedonskih medija navode i kako je pilot putnike ipak uvrijedio namjerno, jer je ranije letio za jednu makedonsku aviokompaniju, gdje je dobio otkaz.

I.M.
Foto: JAT.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara