Pitali smo Gordanu Deranju kojih joj je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Gordanu Deranju kojih joj je pet omiljenih knjiga
Foto: Privatni arhiv

GORDANA Deranja je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i predsjednica Uprave Tehnomonta d.d.
Gordana Deranja je rođena i živi u Puli. Završila je Ekonomski fakultet. Udata je i majka dvoje djece. Ostvarila je impresivnu poslovnu karijeru.

Deranja od 1998. kao predsjednica Uprave vodi tvrtku Tehnomont d.d. U tvrtku je došla 1987. godine zaposlivši se u računovodstvu. Četiri godine kasnije postaje voditeljica odjela, a od 1995. do dolaska na sadašnju poziciju bila je predsjednica Nadzornog odbora tvrtke. Uz HUP je veže dugogodišnji angažman te je bila na više različitih funkcija - predsjednica HUP Udruge metalne industrije, dopredsjednica koordinacije CRO industrije pri HUP-u i članica Izvršnog odbora HUP-a. Osim u HUP-u aktivna je i u Hrvatskoj udruzi poslovnih žena u kojoj je bila predsjednica ogranka za Istarsku županiju i dopredsjednica Udruge.

Dvostruka je dobitnica nagrade Menadžerica godine, za 2008. i 2013. godinu, koju uručuje Hrvatska udruga poslovnih žena, a 2011. je dobila i nagradu CROME za menadžericu godine za velika poduzeća. Dobitnica je priznanja za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva koje joj je 2012. dodijelilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. 

Ovo je njenih pet omiljenih knjiga.

Ime ruže - Umberto Eco

Ljubiteljica sam kriminalističkih i detektivskih romana, a Ime ruže mi je oduvijek bilo najdraže književno djelo. Ovaj roman spaja tradicionalne intrige i misterij koji je tipičan za ovaj žanr s bogatim promišljanjima o filozofiji, etici, povijesti te ga i nakon više čitanja opet rado uzimam u ruke. Iako se radi o kompleksnom djelu, nikad mi nije dosadio, a posebno su mi zanimljivi likovi koji svaki u sebi nose neko novo skriveno značenje, a koje je na prvu možda nejasno, mistično, ali se kako se radnja raspetljava i njihov smisao polagano otkriva. 

Millenium trilogija - Stieg Larsson

Vrlo posebna serija knjiga po kojoj su snimljeni i gotovo jednako dobri filmovi. Naročito mi se sviđa novinarski pristup opisivanju teme koji joj daje dozu realnosti te smatram da je dobro što se ovi romani u velikoj mjeri osim klasičnog kriminalističkog zapleta bave i širim društvenim temama, kao što je stanje i položaj žena u društvu (Muškarci koji mrze žene posebno). Kroz vrlo zanimljivu priču otkrivamo da se ne radi o pojedinačnim slučajevima zlostavljanja žena, već o sustavnom i sistemskom nasilju koje se godinama pokušavalo sakriti i zatomiti. Možemo vidjeti i u današnjem vremenu mnogo paralela s tom temom i važno je da se o njoj progovara na tako snažan način. Prizori koje Larsson opisuje ponekad su i više nego šokantni, no imamo li pravo zatvarati oči na zlostavljanje koje nas okružuje samo zato što nam je neugodno priznati da ono postoji?

Češljugar - Donna Tart

Ovaj potresni roman uistinu je ostavio traga na meni nakon čitanja. Iz prvog lica saznajemo priču Thea Deckera kojemu majka pogine u terorističkom napadu dok u muzej odlaze pogledati sliku Češljugar. To je događaj koji mu je promijenio život i oblikovao ga kao osobu u potpuno novom smjeru, odveo ga kasnije i u pakao droge i alkohola. Čitajući, možemo se zapitati koliko nas zaista životne traume formiraju te kakva bi Theo bio osoba da nije kao dječak proživio tako tragičnu sudbinu. Najviše mi se svidjelo u ovom romanu što je predivno napisan i iako je duboko tužan, istovremeno je intrigantan i privlačan te bih ga preporučila svima koji vole neobična i upečatljiva književna djela. 

Harry Hole serijal (Snjegović, Leopard, Šišmiš, Đavolja zvijezda...) - Jo Nesbø

Oduševljena sam cijelim serijalom, a svaki pravi ljubitelj detektivskih romana mora se prije ili kasnije upoznati s likom Harryja Holea koji u maniri pravog antiheroja uvelike nalikuje Sherlocku Holmesu, Hercule Poirotu i ostalim poznatim, neobičnim detektivima. Ovaj serijal pomalo podsjeća i na Millenium trilogiju, ponajviše u opisima brutalnih scena te odnosu prema ženama koje su prikazane kao žrtve muškog nasilja. Svaka od ovih knjiga prati drugi slučaj na drugom kraju svijeta, a jedino im je zajedničko to da na svim slučajevima radi isti detektiv – H. Hole. Radnja se odvija brzo i čitatelja ostavlja bez daha, a sigurna sam da i oni koji inače ne čitaju ovaj žanr neće ostati razočarani opusom Jo Nesbøa.

Ledena princeza - Camille Läckberg

Läckberg još zovu i ženskim Larssonom, a uz njega je jedna od najprepoznatljivijih autora švedskih noir romana. Poput njega, u njenim romanima isprepliće se hladnoća i tumornost sjevernog skandinavskog krajolika s vrlo životnim i ekspresionističkim prikazima brutalnih zločina. Po izboru knjiga koje sam ovdje navela, vidljivo je da mi taj stil pisanja odgovara i da mu se rado vraćam, a zadovoljna sam i što je kvalitetu skandinavskih spisatelja detektivskih romana prepoznala i filmska industrija te često imamo priliku pogledati dobre ekranizacije ovih djela. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara