Pitali smo HEP kada će započeti sezona grijanja, evo što su nam odgovorili

Pitali smo HEP kada će započeti sezona grijanja, evo što su nam odgovorili

Foto: FaH

S PRVIM hladnijim danima nakon ljeta poslali smo upit HEP-u kada će započeti sezona grijanja te koji su kriteriji za raniji početak sezone grijanja. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U skladu s Općim uvjetima za isporuku toplinske energije (NN 35/14, 129/15), ogrjevna sezona započinje razdobljem spremnosti za grijanje najranije 15. rujna, a uključivanje grijanja u ogrjevnoj sezoni započinje na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti.

HEP-TOPLINARSTVO d.o.o. svakodnevno prati vanjske temperature zraka i dugoročnu prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda te će u skladu s navedenim donijeti odluku o početku uključivanja grijanja", poručili su.

"Ogrjevna sezona trajat će najkasnije do 15. svibnja"

"Ukoliko krajnji kupci žele da se započne s grijanjem u njihovoj zgradi prije službenog uključivanja grijanja u svim zgradama spojenim na toplinski sustav, predstavnik suvlasnika treba HEP-TOPLINARSTVU d.o.o. uputiti pisani zahtjev.

Moramo naglasiti da u gradu Zagrebu na današnji dan ima više od 200 zgrada u kojima su instalacije grijanja na zahtjev krajnjih kupaca još uvijek prazne te im se u slučaju zahlađenja ne može u kratkom roku uključiti grijanje. Predstavnici suvlasnika tih zgrada prije početka punjenja unutarnjih instalacija grijanja trebaju dostaviti pisanu obavijest HEP-TOPLINARSTVU d.o.o. da su svi radovi na instalacijama završeni te da su instalacije spremne za prihvat toplinske energije. Nakon zaprimljene obavijesti, radnici HEP-TOPLINARSTVA d.o.o. će zgradu uvrstiti na prvi mogući slobodni termin za punjenje sustava grijanja.

Bitno je napomenuti da HEP-TOPLINARSTVO d.o.o., zbog ograničenja u količini pogonske vode raspoložive za punjenje instalacija te ograničenih ljudskih resursa, nije u mogućnosti istovremeno obaviti punjenje unutarnjih instalacija i uključivanje grijanja u svim zgradama spojenim na toplinski sustav čije instalacije su joj uvijek prazne. Iz navedenog razloga pozivamo krajnje kupce i predstavnike suvlasnika da u što kraćem roku završe sve radove na instalacijama, kako bi njihova zgrada bila spremna za uključivanje grijanja čim nastupe hladniji vremenski uvjeti. 

Ogrjevna sezona traje najkasnije do 15. svibnja naredne godine", poručili su iz HEP-a.

Pojašnjenje potrebnih uvjeta

Naknadno smo zatražili pojašnjenje u vezi uvjeta za paljenje grijanja,odnosno zatražili smo da nam pojasne koliko niske temperature trebaju biti i koliko dugo.

Potom su nam odgovorili kako ne postoje zakonom propisani uvjeti, poput određene temperature kroz određeni broj dana, koji se moraju ispuniti da bi distributer toplinske energije donio odluku za početak uključivanja grijanja unutra ogrjevne sezone.

Dodali su i kako svakodnevno prate vanjske temperature zraka i dugoročnu prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda te kako će u skladu s navedenim, a temeljem dugogodišnjeg iskustva,  donijeti odluku o početku uključivanja grijanja.
 
Dodali su kako će prioritet pri uključivanju grijanja svakako imati vrtići, škole, domovi zdravlja, domovi za starije i nemoćne osobe i sl.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara