Pitali smo HEP zašto na zapadu Zagreba već danima nestaje struje, evo odgovora

Pitali smo HEP zašto na zapadu Zagreba već danima nestaje struje, evo odgovora
Foto: Index

POSLJEDNJIH tjedana učestalo zagrebački kvartovi na zapadnom dijelu grada ostaju bez struje. Jučer su tako bez električne energije ostali Malešnica, Oranice, Špansko, Stenjevec, Rudeš i Prečko. Bez struje je nakratko ostao i Jarun na kojem se baš u tom trenutku održavao koncert grupe The Cure. Nakon nekoliko minuta svirka se ipak nastavila, ali manje sreće su imali stanari zapadnih zagrebačkih četvrti koji su bili bez struje prvo u svojim domovima, da bi onda oko 22 sata prestala raditi i ulična rasvjeta.

Bez struje i bolnica Dubrava

Bez struje je jučer, zbog kvara na trafostanici, ostala i bolnica Dubrava pa su hitni pacijenti prebacivani na Rebro.

“Četvrti put u mjesec dana smo ostali bez struje u Španskom”, napisala nam je čitateljica. Iz susjednog kvarta tvrde da su u samo tjedan dana ostali bez struje čak osam puta.

Klime ili INMusic?

Na društvenim mrežama stanovnici zapadnog dijela grada počeli su spekulirati da bez struje ostaju ili zbog povećanog opterećenja uzrokovanog klima-uređajima koji rade svom silom da bi rashladili stanove, ili zbog INMusic festivala koji “vuče” previše struje.

U HEP-u tvrde da ni jedna od tih hipoteza nije točna. 

Crkla srednjenaponska oprema

“Uzrok ispada bili su pojedinačni kvarovi srednjenaponske opreme, na dva 20 kV (kilovoltna) kabela te na jednom 20 kV postrojenju, koji su otklonjeni u najkraćem mogućem vremenu”, odgovorili su nam iz Hrvatske elektroprivrede. Dakle, nije problem u povećanoj potrošnji, nego u njihovoj opremi koja je, kolokvijalno rečeno, crkla.

Bez struje je samo jučer, u čak četiri navrata, ostalo oko 15 tisuća kućanstava. Bez struje su bili od 18:31 do 03:49, precizno su zabilježili u HEP-u.

Kažu da su sve riješili

Pitali smo ih i očekuju li sljedećih dana ponovne prekide u isporuci električne energije. Umjesto odgovora dobili smo utjehu.

“Danas obavljena zamjena kompletnog srednjenaponskog bloka značajno će povećati sigurnosti opskrbe električnom energijom potrošača na ovom području”, poručili su nam iz HEP-a.

Odgovor na pitanje zašto potrošači punih mjesec dana ostaju bez struje nismo dobili. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara