Pitali smo Jelenu Veljaču kojih joj je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Jelenu Veljaču kojih joj je pet omiljenih knjiga
Foto: Privatna arhiva

GLUMICA i scenaristica Jelena Veljača nesumnjivo je jedna od najpoznatijih osoba u Hrvatskoj.

Glumila je u popularnim serijama poput "Ville Marije" i "Ljubav u zaleđu", kreirala je "Pogrešnog čovjeka” koji se upravo emitira na RTL-u, glumila u kazalištu, pisala kolumne itd.

Veljača je rođena 1981. godine u Zagrebu, a završila je Akademiju dramskih umjetnosti.

Unatoč ispunjenom rasporedu, Veljača je našla vremena otkriti svoje omiljene knjige, no ipak se nije uspjela ograničiti samo na pet naslova.

Sve ovo pripada meni - Petra Hulova

Ovo je knjiga koju sam jučer doslovno progutala. Češka književnica koja piše o Mongoliji kroz glasove pet žena različitih generacija. Potresno, čarobno, zavodljivo, briljantno. Ne čudi me što je Hulova jedna od najvećih čeških zvijezda, samo mi je žao što je ovo njezina jedina prevedena knjiga kod nas. 

Romani Jonathana Franzena

U redu, Franzen je možda opće mjesto salonskih čitatelja i možda je na vašim listama bio već milijun puta, ali ja ga naprosto obožavam. Franzen je prije jedno 10-15 godina svojim "Korekcijama" promijenio moj pogled na suvremeni roman. "Sloboda" mi je još bolja, možda zbog glavnog ženskog lika Patty u krizi srednjih godina. Mora se priznati: Franzen je najbolji živući pisac, što dokazuje i roman "Čistoća". Ukoliko ga netko slučajno nije uzeo u ruke do sada, neka tu grešku ispravi odmah. Svi smo u tim romanima. 

Velika bilježnica - Agota Krištof

"Veliku bilježnicu" preveo je Feral davnih dana i rasprodana je. Mislim da sam ja kupila sve primjerke u antikvarijatima, sorry. Znam da postoji izdanje cijele trilogije - u kojoj su još romani "Dokaz" i "Treća laž" - na engleskom jeziku; mnogima sam to kupovala na poklon. Agota Krištof je moja najveća tajna, koju sebično ne želim otkrivati, ali kad me već ovako otvoreno pitate koje su mi najdraže knjige, ne mogu lagati. Način na koji Krištof piše (glasovi dječaka) je apsolutno, što bismo engleski rekli, breathtaking. Ne znam postoji li ijedna bolja knjiga o ratu, patnji. Krištof koketira s naturalizmom, s bizarnim, čak s odvratnim, ali piše kao da ju je sam bog dotaknuo. Za njezinu trilogiju treba imati želudac, ali nećete požaliti.

Moj muž - Rumena Bužarovska

Makedonska autorica čiju sam zbirku kratkih priča progutala prošle godine. Njihova najpoznatija feministkinja, žena drskog jezika i briljantnog uma, koja odbija ostaviti Balkan iako bi je Amerika jedva čekala prigrliti. Još uvijek vjeruje da se nešto može promijeniti, a u međuvremenu piše o klasičnim muško-ženskim odnosima na Balkanu. Lako se čita, ali teško zaboravlja.

Kako biti žena - Caitlin Moran

Ono kad je feminizam duhovit, hrabar, ali i zabavan. Kao što i jest. Ovo bih ja uvela u lektiru. I hoću, barem svojoj djeci.

Male žene - Louisa May Alcott

I za kraj, nešto što jedva čekam pročitati svojoj kćeri Leni. Klasik koji slavi žene, sestrinstvo, ambiciju. Oni koji su čitali, sigurna sam da lako mogu pogoditi da mi je Jo najdraža junakinja. Oni koji nisu, koliko god godina imali, moraju to hitno ispraviti. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara