Pitali smo Joška Klisovića kojih mu je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Joška Klisovića kojih mu je pet omiljenih knjiga
Foto: Privatni arhiv

SABORSKI zastupnik SDP-a Joško Klisović jedan je od kandidata najveće opozicijske stranke za izbore za Europski parlament. Klisović je iskusni diplomat, koji je bio i zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. 

Rođen je u Zagrebu, diplomirani je pravnik, oženjen i otac dvoje djece.

Za Index je otkrio kojih mu je pet omiljenih knjiga.

Što je muškarac bez brkova? - Ante Tomić

Briljantan kroničar, pisac koji s takvom lakoćom i preciznošću hvata i opisuje duh i mentalitet našeg vremena, naroda i čovjeka. Što je muškarac bez brkova je prvo Tomićevo djelo koje sam pročitao i preporučujem ga svima koji se žele istinski nasmijati, posebno kada vas uhvati apatija i depresija zbog istih onih stvari koje nam Tomić na tako duhovit i slikovit način opisuje. Ovaj roman odlična je startna osnova u čitav njegov opus.

Arhipelag Gulag - Aleksandar I. Solženjicin

Arhipelag Gulag je djelo koje sam pročitao kada sam završio studij i koje je na mene ostavilo snažan dojam. Patnje čovjeka, uništavanje ljudske osobe i njezinog digniteta u totalitarnom sistemu jednoumlja opisano je tako živo da vam se ježi koža dok ga čitate. Brzo shvatite da ne postoji ništa čime biste opravdali ili racionalizirali takav zločin prema čovjeku i njegovom bitku, no ljudska povijest je prepuna takvih zločina počinjenih u ime ideologije, vjere, rase ili naroda.  Nakon ovog djela čvrsto sam odlučio posvetiti se jačanju demokracije i ljudskih prava u društvu i svijetu u kojem živim.  

Trilogija Gospodar prstenova - John Ronald Reuel Tolkien

Sjajno djelo koje na tako jasan način dočarava ljudsku težnju k moći i dominaciji nad drugim ljudima i prirodom koja ih okružuje. Profil svakog lika kojeg je opisao Tolkien u svojoj trilogiji može se naći u svakodnevnoj ljudskoj okolini. Ništa se nije promijenilo od kada je čovjek postao svjestan moći. Ona ga i dalje neobuzdano privlači. Neodoljiva želja za moći pomrači mu um i potjera ga u mračnu stranu ljudskog duha. Rijetki se mogu tome iskušenju oduprijeti i predvoditi borbu dobra protiv zla. Samo rijetki su u stanju obuzdati sebe i zloupotrebu moći, pa je možda sigurnije uništiti je u vatri Klete gore.   

Kratka povijest čovječanstva - Yuval Noah Harari

Autor na jednostavan i argumentiran način iznosi svoje viđenje povijesti i budućnosti ljudskog roda. Pri tome je vrlo uvjerljiv jer ne nastupa s ideoloških, već strogo racionalnih i znanstvenih premisa. “Kratka povijest čovječanstva”, te “Kratka povijest sadašnjice” i “21 lekcija za 21. stoljeće” čine jednu jedinstvenu cjelinu, ne mogu vas ostaviti indiferentnima i jednostavno vas potaknu da razmislite o svemu što su vas učili i u što ste do sada vjerovali. Navodi vas da se zamislite, onako kako nikada do sada niste, o tome kuda idemo i u što ćemo vjerovati.

Thinking the Unthinkable - Nik Gowing i Chris Langdon

Knjiga je za svakog tko želi spoznati što obuhvaća liderstvo novog doba. Autori ne iznose svoja filozofska promišljanja, već živa svjedočanstva, strahove i procjene vodećih ljudi svjetskog businessa i politike. Lideri govore o liderstvu kroz intervjue koje provode dva pisca koji pišu to otrežnjujuće djelo. Temeljna ideja je alarmirati ljude kako bi postali svjesni promjena koje se oko nas zbivaju nezabilježenom i nekontroliranom brzinom te kako dosadašnji lideri i institucije koje smo izgradili više nisu kapacitirani da odgovore na izazove sadašnjosti i budućnosti. Set osobina koji je postojeće lidere doveo na vrh sada postaje nepremostiva prepreka da shvate što se zbiva i osmisle novi smjer kretanja. Konformizam i oportunizam sprečavaju ih da usvoje novi pristup, način razmišljanja i svjetonazor. Razmišljati o nezamislivom, otvoriti um za sve mogućnosti, posebice one do sada nezamislive, put je u budućnost. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara