Pitali smo Marićevo Ministarstvo tko će morati imati plaću od 10.000 kuna

Pitali smo Marićevo Ministarstvo tko će morati imati plaću od 10.000 kuna
Foto: Hina/123rf

NAKON što je ministar financija Zdravko Marić neki dan tvrdio da se poduzetnici koji su vlasnici trgovačkih društava u kojima su prijavljeni na puno radno vrijeme ne moraju brinuti oko novog zakona, poslali smo upit Ministarstvu financija tražeći odgovor na pitanje:

"Na koje točno vlasnike tvrtki, odnosno članove uprave društva će se odnositi novi zakon? Molim vas da nam u jednoj rečenici, kako bi i laiku bilo jasno, odgovorite tko će to točno morati imati plaću minimalno deset tisuća kuna."

"Još ništa nije definirano"

Odgovor, pretpostavljate, nismo dobili.

"Šaljemo Vam odgovor na upit: U tijeku je javno savjetovanje i nakon završetka javnog savjetovanja, a prije upućivanja u Vladinu proceduru bit će sve do kraja definirano", stoji u mailu koji smo danas dobili iz Ministarstva financija.

Tko su pravi poduzetnici?

Očito je da je ekipa iz Ministarstva financija shvatila da je pogriješila nakon što su ih zbog tog prijedloga zakona napali svi, od poduzetnika do koalicijskih partnera, a kako se priča, i brojni HDZ-ovci su protiv tog prijedloga. Naime, kada bi taj zakon stvarno stupio na snagu, došlo bi do gašenja više od 30 tisuća tvrtki koje nemaju dovoljan prihod da isplate plaću koju je propisao Marić.

Marić je jučer kazao da ne treba širiti paniku jer javna rasprava traje još nekoliko tjedana, nakon čega će prijedlog biti upućen na vladu.

"Za prave male i srednje poduzetnike, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme samo u tom poduzeću, koji vrijedno privređuju i žrtvuju se, neće biti nikakvih promjena osim onih na bolje", ustvrdio je tako jučer Marić iako u obrazloženju prijedloga zakona jasno piše sljedeće:

"Odredbama ovog Prijedloga zakona spriječila bi se zlouporaba propisa osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu koji je istodobno kod poslodavca član uprave trgovačkog društva ili izvršni direktor trgovačkog društva ili upravitelj zadruge povećanjem koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom kako bi se utvrdile mjesečne osnovice za obračun doprinosa.

Time bi se izjednačila mjesečna osnovica za osiguranike člana uprave trgovačkog društva ili izvršnog direktora trgovačkog društva ili upravitelja zadruge s mjesečnom osnovicom za osiguranike s osnova samostalne djelatnosti obrta koji utvrđuju dobit od samostalne djelatnosti te umanjila razlika u visini obveznih doprinosa između navedenih."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara