Pitali smo Mojmiru Pastorčić kojih joj je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Mojmiru Pastorčić kojih joj je pet omiljenih knjiga
Foto: Pixsell/Marko Dimic

MOJMIRA PASTORČIĆ je dugogodišnja novinarka i urednica na RTL-u te jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica.

Sada se istaknula i kao voditeljica RTL Direkta, a ovo je njenih pet omiljenih knjiga.

Lovac u žitu - J.D. Salinger

Nema ništa gluplje od toga da je Johna Lennona ubio čovjek inspiriran Salingerovim romanom. Dobro, možda bi gluplje bilo jedino da su Lovca u žitu stvarno izbacili iz lektire, na kojem god popisu bio. To je jedna od tih esencijalnih knjiga. Kad si tinejdžer kojem se sve čini besmisleno, Holden Caufield ti je otkriće. I kad si odrastao, odličan je junak. Taj dečko koji otvoreno prezire sve što je "phony", lažno, neautentično, plitko, licemjerno, neiskreno. Holden je mladi Larry David.

Životinjska farma - George Orwell

Možda ima 50 stranica, ali to je najboljih 50 stranica ikad napisanih o čovjekovoj prirodi. I kako je kvari moć, vlast, utjecaj. Orwellove svinje se pobune protiv čovjeka i onda postanu još odvratniji gospodari drugim životinjama. Životinjska farma je priča o elementarnoj pogrešci ne samo jednog nego svih sustava. Moć, s njom ide kvarnost, sebičnost, koruptivnost, gramzivost, laži. Rijetko je koji moment u ijednoj knjizi za mene uznemirujući kao onaj dan kad se svinje usprave na stražnje noge. A opet, svuda oko nas ima svinja koje su se uspravile na stražnje noge.

Adrian Mole - Sue Townsend

Briljantno napisano, zabavno, svaki nastavak sam pročitala 50 puta. Adrian mi je od djetinjstva jedan od najdražih književnih likova. A kako pratiš njegov život od 13 i pol godina pa sve do zrelosti i problema s prostatom, doživljavaš ga više kao prijatelja i supatnika nego kao fiktivnu osobu. Prijatelja čije su opservacije o životu, ljubavi, Margaret Thatcher, Tonyju Blairu, bolesti, prevari, karakterima, nesigurnosti ili braku toliko smiješne, toliko pametne i toliko istinite da ne mogu prežaliti da je gotovo. Kad je pisala zadnji nastavak, prije smrti, Sue Townsend je već bila slijepa i diktirala je Dnevnik svom sinu. Fascinirana sam time da je netko u stanju izdiktirati takvu knjigu. 

Sto godina samoće - Gabriel Garcia Marquez

Sto godina samoće su kao film. Iako ne želim da to postane film, i ne znam što mislim o vijesti da će Netflix od toga napraviti seriju. Čini mi se da s razlogom Marquez to nije htio za života. Ionako toliko živo tu priču vidiš pred sobom, i rijetko sam se izgubila kao u ludilu tog romana. Obuzela me ta obitelj Buendia, taj grad, sve što se dogodilo, sve intrige, fanatizam, bol, ljubav, milijun fascinantnih likova, sedam generacija, kakvi su ljudi, što je život. 

Nuspojave - Woody Allen

Veliki sam obožavatelj njegovih filmova i jednako je urnebesan i kao pisac. Nuspojave su serija priča, to sigurno nije najvažnija i najmemorabilnija knjiga 20. stoljeća, ali je meni najzabavnija pa zato i jedna od najdražih. Satirična, originalna, apsurdna, egzistencijalna. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara