Pitali smo Pedju Bajovića kojih mu je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Pedju Bajovića kojih mu je pet omiljenih knjiga
Foto: PedjaBajovic.com

PEDJA Bajović jedan je od najpoznatijih hrvatskih stand-up komičara.

Jedan je od pokretača scene stand-up komedije u ovom dijelu svijeta i međunarodno najaktivniji komičar. U svojoj karijeri, koja je započela 2005. godine, obišao je više od 25 zemalja svijeta te stotine gradova.

Za svoj rad je 2014. godine, na manifestaciji Adria Comedy Awards, dobio i priznanje za najboljeg veterana, a u siječnju će velikim nastupom u Zagrebu obilježiti svojih 15 godina u stand-up komediji.

Rado se odazvao našem pozivu za preporuke knjiga, ali svoj izbor nije mogao skratiti na pet knjiga pa smo ih tako dobili - šest.

Bukvar 

Bez ikakve želje da namjerno ispadnem drugačiji ili originalan (pa baš zato izvlačim bukvar!)... ali, to je doista bila moja prva knjiga! Naime, do polaska u školu nisam znao čitati! Znao sam poneko slovo i sročiti par riječi, ali se čitanjem, a kamoli pisanjem, nisam previše zamarao u predškolskoj dobi. A onda, kad sam ga otvorio... Jednostavno, kada sam spoznao što sve slova mogu, nikada ih više nisam ispuštao! U biti, jako volim takve knjige i svaki susret s njima mi budi i lijepa sjećanja i ono malo nade u budućnost čovječanstva! Ukratko, ako je mene onakvog uspio uvući u čitanje - dobar bukvar to može učiniti za svakoga! Go, Bookvars!

Leksikon YU mitologije - grupa autora

Jer, rođen sam tek posle njih... bila je svojevrsna izlika Đoleta Balaševića, koji je u ime svoje generacije "iz 50 i neke" pjevao Titu i svojoj zemlji. Ja sam nekih 20 godina mlađi od njih i Jugoslaviju imam tek kao prvu trećinu dosadašnjeg života. Upravo to me ponukalo da potražim ovaj leksikon koji je upravo to - pregled pojmova, mahom iz popularne kulture i javnog diskursa te zemlje. Silno me iznenadilo koliko toga uopće nisam znao niti prepoznao, dok sam sa smiješkom dočekao neke od opisa, jer su doslovno bile dio mog životnog iskustva. Prolazeći tu knjigu te naknadno čitajući o ovom projektu, shvatio sam ono što sam kasnije imao prilike i dodatno uvidjeti - jugoslavenska ideja i inicijativa uvijek potekne iz Hrvatske, a ostvaruje se tek u suradnji s drugima! Tu i umre.

Foucaultovo njihalo - Umberto Eco

Bio je to prvi roman koji nisam morao pročitati (lektira!), a jesam! Umberto Eco je za mene još uvijek jedini neupitni spoj i lika i djela (sad se sjetih da sam za potrebe vlastite originalnosti trebao ubaciti nešto od Petera Handkea!), pisac čija sam djela, od eseja do romana jedno vrijeme htio pročitati - u kompletu. Nisam uspio, a sad mi se nekako baš i ne da. U ovom romanu sam se prvi puta susreo s teorijama zavjere, međunarodnim organizacijama, javnim i tajnim, i nečim što bih sada nazvao popularizacijom znanosti. Možda zato što je bila prva te vrste ili što je doista najbolja, slične na koje sam kasnije nailazio mi nisu ponudile dovoljno dobre odgovore na pitanje - zašto je sve tako kako jest u današnjem svijetu. Pazi kad se sve objasni (spoiler alerts) - podzemnim strujama!

Dina - Frank Herbert

Pročitao, pa kasnije gledao i film. Pa pročitao opet, ovog puta na engleskom, pa opet pogledao film, pa seriju, a sada čekam novi film... OK, ja sam veliki fan "Dine"! I ono što bi mnoge iznenadilo, meni su epski momenti svemirskih destinacija, nepregledne pustinje, podzemnih mega-crva i borbi noževima - manje interesantni! Ono što mi je od početka najbolji dio knjige je svojevrsna projekcija naše budućnosti kroz metafore i alegorije, ali i vrlo konkretne sitne detalje da je stoljećima dominantna religija tadašnja verzija - islama! Iako nisam ljubitelj opisa intriga i političkih spletki, moram priznati da su me upisi takvih i njihovih aktera svojevremeno inspirirali da ih nacrtam. Razlog - toliko puno ih ima u knjizi, da mi je to pomoglo da se snađem. Veselim se novom filmu i nadam se da mi neće pokvariti čitanje knjige nakon toga, jer je to opet u planu! Razlog: naknadno životno iskustvo me upućuje da se tamo krije još nekoliko skrivenih poruka koje onomad nisam bio skužio!

America (the book) - Jon Stewart et al 

Svoj današnji posao mogu zahvaliti njima - Jonu Stewartu i ekipi pisaca The Daily Showa. Dvije godine života u Americi su mi bile obojene njihovim humorom i društvenom kritikom zemlje za koju sam do tada mislio da je - najbolja na svijetu! Sada to više ne mislim, a takvog sam se razmišljanja o državama nakon toga i odrekao! Ono što je bila suština ove late night dnevne emisije pretočeno je u izdanje knjige o Americi. Ima puno slika, jer se, kako su autori i naglasili, tako lakše čita. Neki su i prije 15 godina znali kuda ide ovaj svijet! I doista, ako pogledate kako je tekst ove knjige opremljen, skupa s fotografijama i ilustracijama, bit će vam jasno otkuda su se ukazali Facebook i ostale društvene mreže! Što se knjige tiče, recimo da mi je odlično zaokružila to neposredno iskustvo života u SAD-u i pripremila za ono što slijedi. Primjerice, nešto kasnije bio sam više iznenađen (dvostrukim) izborom Baracka Obame za predsjednika, a Trumpov uspjeh - nimalo me nije zatekao!

P. S. Koristim priliku da ovim putem zamolim osobu kojoj sam ovu knjigu posudio - da mi je vrati!

Ca. Blues - Milan Oklopdžić 

Bio sam od onih koji su čitali lektiru. Poput drugih, nekada su mi naslovi bilo super, a nekada sam ih doživljavao kao svojevrsnu kaznu. Ipak, zahvalan sam profesoricama koje su me natjerale da sve to pročitam, jer sam u godinama kada je nestalo moranje, a čitanje postalo opcija - bio dobro pripremljen! Ova knjiga se među mojim prijateljima pojavila - odjednom i niotkud. U vrijeme kada su američki filmovi i serije, u odnosu na ranije, bili manja egzotika, ali još uvijek ne i dio svakodnevice, pojavilo se štivo koje je sve to što smo gledali još bolje opisivalo. Taj način pisanja, urban, lepršav, pomalo i divlji... izazivao je baš takve reakcije kod nas. Mislim da  moji prijatelji i ja nijednu knjigu nismo toliko prepričavali, ujedno maštajući da smo tada tamo - u Kaliforniji, doživljavajući sve ono o čemu nam je autor pisao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara