Pitali smo Vojka Obersnela kojih mu je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Vojka Obersnela kojih mu je pet omiljenih knjiga
Foto: Hina

VOJKO Obersnel dugogodišnji je gradonačelnik Rijeke i jedan od najpoznatijih socijaldemokratskih političara u Hrvatskoj.

Rođen je 25. ožujka 1957. u Rijeci. Završio je Osnovnu školu Vladimira Gortana, a potom Sušačku gimnaziju. Diplomirao je 1980. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završio je poslijediplomski studij prirodnih znanosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu čime je stekao titulu magistra prirodnih znanosti, a nakon toga i poslijediplomski studij medicinske genetike na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Od 1982. do 1997. radio je na Medicinskom fakultetu u Rijeci, gdje je predavao biologiju i medicinsku genetiku, bavio se znanstveno-istraživačkim radom iz područja medicinske genetike i ekotoksikologije te obavljao dijagnostiku u citogenetičkom laboratoriju.

Oženjen je pedijatricom Brankom, a sin Ognjen, rođen 1984., diplomirani je ekonomist.

Obersnel je u SDP-u od 1990. godine. Gradonačelnik Rijeke postao je 2. ožujka 2000. godine kada je pobjedom SDP-a na parlamentarnim izborima dotadašnji gradonačelnik Slavko Linić otišao u Zagreb na mjesto potpredsjednika vlade. Za gradonačelnika Rijeke Obersnel je do sada biran pet puta, 2001., 2005., 2009., 2013. i 2017. godine. 

Obersnel sada pred sobom ima možda najveći izazov u karijeri, ostvarenje projekta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, a nas je i u kontekstu toga zanimalo što riječki gradonačelnik voli čitati. Evo njegovih pet omiljenih knjiga.

Mediteranski brevijar - Predrag Matvejević

Mediteranski brevijar meni je apsolutno najbolja knjiga i svima koji djelo još nisu pročitali, toplo ga preporučujem. Matvejevićevi opisi, detalji koje primjećuje i njegovo golemo znanje knjigu čine zaista jedinstvenom i vjerujem da način na koji autor spaja činjenice i svoje impresije mnoge vraća ovoj knjizi da je kroz nova čitanja iznova otkrivaju i doživljavaju.

Vježbanje života - Nedjeljko Fabrio

Riječ je o kultnom romanu o povijesti Rijeke koji je kada je izdan sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, lako osvojio čitalačku, ali i kazališnu publiku jer je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca pretočen u odlično prihvaćenu predstavu. Roman kroz život više generacija jedne obitelji donosi burnu i zanimljivu riječku povijest, a ovih ga dana opet čitam potaknut najavom riječkog kazališta o ponovnom postavljanju predstave, i to u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture. 

Isušena kaljuža - Janko Polić Kamov

Kamov je nepravedno zanemarivan pisac, Riječanin čija je umjetnost dugo bila neshvaćena, a kojem se danas tepa kao ocu hrvatske avangarde. Janko Polić Kamov bio je svestrani pisac, pjesnik, novelist i romanopisac, no bio je i buntovnik te anarhist kojeg tadašnja kulturna elita nije prihvaćala. Umro je razočaran i sam u Barceloni 1910. godine, u dobi od samo 24 godine, no ostavio je djela koja vrijedi pročitati, među njima svakako i roman Isušena kaljuža.

Ne nije dovoljno - Naomi Klein

Radi se o knjizi nagrađivane novinarke i aktivistice koja u ovom djelu smjelo brani tezu da je američki predsjednik Donald Trump oličenje gotovo svih najmračnijih i najpogibeljnijih trendova i proizvod moćnih sustava razmišljanja koji vrijednost ljudskoga života procjenjuju na temelju rase, vjere, spola, spolne orijentacije... Klein kaže kako su Trump i njegova administracija, ''sastavljena isključivo od milijardera i multimilijunaša'', utjelovljenje ''moćnoga ideološkog projekta slobodnog tržišta koji ratuje protiv svega javnog i društvenog'', a čiji je krajnji cilj globalno nametanje neoliberalizma s pomoću tzv. doktrine šoka.
Naomi Klein donosi odličnu analizu aktualne američke, pa i globalne političke i društvene situacije i svima koje zanimaju društveno angažirana djela, preporučujem ovu knjigu.

Tito - Ivo i Slavko Goldstein

Biografija Josipa Broza Tita detaljno ga prikazuje, kao i vrijeme u kojem je živio i djelovao. Nudi analitički prikaz te pokazuje svu kompleksnost jedne izuzetne osobe. Iako sam ovu izvrsnu knjigu već čitao, aktualna jeftina politička prepucavanja oko obnove broda Galeb, kojim se Tito rado koristio za svoja putovanja i koji će kao muzej biti dio riječkog projekta Europske prijestolnice kulture, potaknula su me da je ponovno pročitam i prisjetim se, primjerice, povijesne uloge koju je Broz imao kao antifašistički vođa u Drugom svjetskom ratu, ali i međunarodnog autoriteta i ugleda koji je stekao u svijetu.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara