Plaće britanskih radnika porasle najviše u 10 godina

Plaće britanskih radnika porasle najviše u 10 godina
Foto: Hina/ EPA

PLAĆE britanskih radnika porasle su u tromjesečnom razdoblju do kraja listopada najviše u 10 godina zahvaljujući snažnom tržištu rada koje ne pokazuje znakove slabljenja uoči Brexita, pokazali su u utorak objavljeni službeni podaci.

U promatranom je razdoblju prosječna tjedna plaća, uključujući bonuse, porasla 3,3 posto na godišnjoj razini, najviše od tromjesečnog razdoblja zaključno sa srpnjem 2008. godine, izvijestio je državni ured za statistiku ONS.

U istom je postotku porasla i ukupna plaća bez bonusa, najviše od kraja 2008. godine.

Njihov je rast još uvijek sporiji nego što je bio u pojedinim razdobljima prije financijske krize, kada su bilježene stope rasta od četiri posto. To se ne odnosi na realne plaće, prilagođene za stopu inflacije, koje su u tri mjeseca do kraja listopada uvećane 1,1 posto, najviše od kraja 2006. godine.

Uz stopu nezaposlenosti od 4,1 posto, najnižu od 70-ih godina prošlog stoljeća, poslodavci su počeli brže podizati plaće radnika, tumači Reuters. Broj zaposlenih porastao je pritom u tromjesečnom razdoblju zaključno s listopadom za 79 tisuća.

U britanskoj središnjoj banci predviđaju sporiji rast plaća do kraja godine no što signaliziraju podaci statističkog ureda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara