Plaški tri dana bez vode- sastanak kod župana

REGIONALNI predstavnik OESSa Michel Dreneau i voditelj karlovačkoga Područnog ureda Jan Repa danas su s karlovačkim županom Nedjeljkom Strikićem, razgovarali o povratku u Županiju gospodarskim i poljoprivrednim teškoćama, te o vodoopskrbi u plaščanskoj općini, koja je zbog dugova već tri dana bez pitke vode.

Po nalogu Poglavarstva Županija je 31. listopada prestala plaćati ogulinskom Vodovodu i kanalizaciji po 16.000 kuna na mjesec za vodoopskrbu Plaškog, koji vodom opskrbljuje ta komunalna tvrtka, ali joj 650 korisnika mjesecima ne plaća vodu.

Današnji je sastanak održan za zatvorenim vratima, a o sadržaju razgovora novinari su doznali po njegovu završetku.

Županija nije nikomu zatvorila vodu, rekao je župan i dodao kako samo više ne želi plaćati taj trošak, jer se u proteklih šest mjeseci, od kada plaća vodu Plaškom, općina nije organizirala tako da stvori uvjete za redovitu vodoopskrbu, rekao je župan Štrikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dolaze mi i predstavnici drugih jedinica lokalne samouprave i traže da i njima plaćamo vodu, jer je neodrživo da svi ostali građani moraju sami plaćati, a stanovnicima Plaškog je voda besplatna, tj. na trošak županijskog proračuna", rekao je župan.

Općina Plaški je potkraj travnja prvi put, također zbog dugovanja, ostala bez vode, a odlukom tadašnjeg župana Vlade Jelkovca tvrtki Vodovodu i kanalizaciji d.o.o. naloženo je da vodom opskrbljuje općinu .

Općina je s namjerom da preuzme vodoopskrbu svojih mještana rujnu 2003. osnovala tvrtku VEKS, ali ona do danas nije registrirana za tu djelatnostu.

Miro Škrgatić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za obnovu, razvoj i komunalne poslove, je izjavio da ni općina, a ni općinska tvrtka VEKS do danas nisu proveli ni razrez plaćanja za naplatu utroška vode, niti su s bilo kojom tvrtkom ovlaštenom za opskrbu vodom potpisali ugovor. A s tim u vezi od bivšeg župana Jelkovca i od novog župana Strikića dobili su izričit nalog, rekao je Škrgatić. Tvrdi i da Hrvatske vode neće dati koncesiju za vodoopskrbu nekomu tko ne pokazuje da može organizirati vodoopskrbu u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu i pratećim pravilnicima.

Danas je utemeljeno povjerenstvo, sa Škrgatićem na čelu, koje će se sutra sastati s predstavnicima općine Plaški i ogulinskog Vodovoda i kanalizacije ne bi li riješilo vodoopskrbni problem u Plaškom .
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara