Kiosk na Krku naplaćuje privilegiju da kupujete baš kod njih: "Ako vam cijena ne paše, kupujte drugdje"

Kiosk na Krku naplaćuje privilegiju da kupujete baš kod njih: "Ako vam cijena ne paše, kupujte drugdje"

Foto: Facebook

NA FACEBOOKU se pojavila fotografija računa koja pokazuje da je kupac na jednom kiosku u Malinskoj kutiju cigareta koje inače koštaju 26 kuna platio 28 kuna. Razlog za dodatne dvije kune? Usluga prodaje, kao što lijepo piše na računu.  

Zlatko Stipić, vlasnik tvrtke Kiosk Plus D.O.O., u izjavi za Index uvođenje ove novine objašnjava teškim stanjem na tržištu, zbog čega je već više puta razmišljao o zatvaranju svih poslova i otpuštanju 40 radnika koje zapošljava.

"Troškovi jednog kioska su sami po sebi veliki, a kad se tu pribroje svi nameti koje plaćamo državi, jedva opstajemo. Prodaja cigareta nam čini oko 75 posto prometa, i bilo je najlogičnije da novac koji nam je očajnički potreban pokušamo prikupit na ovaj način.

Sve po zakonu

Ovu odluku smo donijeli nakon konzultacija s Ministarstvom gospodarstva, gdje su nam potvrdili da je naplata usluge prodaje zakonita kako je vidljivo na računu i na nju je plaćen PDV. U međuvremenu nas je obišla inspekcija, i evo, još nismo dobili rješenje da radimo nešto pogrešno", objašnjava Stipić za Index.

Naplata troškova prodaje nije planski uvedena uoči ljetne sezone, niti vrijedi samo za prodajna mjesta na obali.

"Troškove prodaje naplaćujemo na svim kioscima, a uveli smo je 1. travnja ove godine. Stvarno nije normalno u kakvim uvjetima poslujemo i opstajemo. Evo, tu dvije tri kuće od nas cvate prodaja duhana na crno. Prijavio sam to, zvao inspekciju, i ništa se nije dogodilo. Već sam nekoliko puta razmišljao o tome da sve zatvorim i s obitelji odem u Njemačku, ali svaki put se sjetim svog oca koji se borio za ovu zemlju, pa činim sve što mogu da spasim tih 40 radnih mjesta", žali se vlasnik Kioska Plus.

"Nisam sretan zbog toga, ali na kraju krajeva, nitko vas ne prisiljava da kupujete kod nas. Ako vam ta cijena ne odgovara, cigarete možete kupiti drugdje", zaključuje.

Vijest o neobičnom potezu je podigla prilično prašine na Facebooku. Većina komentatora se zgraža nad dodatkom na računu, ali ima i onih naglašavaju da je trošak prodaje već uračunat u cijenu proizvoda u mnogim prodavaonicama, samo što se to očituje nerealno visokim cijenama i ne prikazuje na računima.  Mnogi se slažu i sa zadnjim komentarom vlasnika Kioska Plus: ako vam cijena ne odgovara, cigarete kupujte drugdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara