Plemenski vođe u Tikritu pregovaraju o prekidu vatre

NAORUŽANI muškarci izjavili su u nedjelju u Tikritu, rodnom gradu Sadama Huseina, za katarsku televiziju AlJazeeru, da plemenski čelnici pregovaraju o prekidu vatre s američkim snagama te da su irački vojnici i pripadnici paravojnih snaga napustili taj grad.

U snimci napravljenoj u Tikritu dopisnik Al-Jazeere je razgovarao s naoružanim muškarcima koji su kazali da predstavljaju čelnike 15 glavnih plemenskih obitelji u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Muškarci su izjavili da su uzeli oružje kako bi zaštitili grad od mogućeg napada iračkih kurdskih skupina koje se kreću prema sjeveru nakon što su iračka vojska i paravojne postrojbe napustile Tikrit i kako bi zaštitili pljačkanje grada koje je uslijedilo u drugim gradovima nakon pada režima Sadama Huseina prošli tjedan.

Istovremeno agencija France Presse javlja da su intenzivna bombardiranja oko Tikrita nastavljena i u nedjelju navečer, nakon nekoliko sati odmora.

Udari su usmjereni na južni i zapadni dio grada. Kako se doznaje od očevidaca, američke su se snage početkom večeri približile predgrađu Tikrita koji se nalazi 175 kilometara sjeverno do Bagdada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara