Plenković: Bit će novca za Hrvate u BiH

Plenković: Bit će novca za Hrvate u BiH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DANAS je održana sjednica vlade. Premijer Andrej Plenković obraćao se svojim ministrima čak pola sata. 

Između ostalog, osvrnuo na prošlotjedni posjet Orašju, gdje su potpisani projekti potpore Hrvatima u BiH.

"To je politika"

"Čujem neke komentare zašto to radimo, kako ima novca za Hrvate u BiH. Ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH. Kao što ima za zdravstvene djelatnike, prosvjetne djelatnike, mora biti novca i za Hrvate u BiH i za Hrvate u Srbiji jer je to dio našeg političkog odabira, to je politika. Biramo da pomognemo našim sunarodnjacima u zemlji koja nam je susjedna, prijateljska, koju tretiramo s respektom, i želimo da njihov položaj, identitet, kultura, obrazovanje budu bolji. To su sve vrlo konkretni projekti i u tom smjeru ćemo nastaviti", rekao je Plenković.

"Ne dopuštamo provokacije"

Jedna od tema njegovog podužeg obraćanja bila je i zabrana ulaska u Hrvatsku pripadnicima srpske vojske.

"Jedna susjedna zemlja nam želi inscenirati provokaciju na događaju koji ne bi smio to biti", kazao je Plenković.

"Treba nazvati telefonom i reći 'mi bismo došli' ili poslati diplomatsku notu. To je uobičajena praksa. Mi znamo što su propisi. Pavle Vuisić je u 'Ko to tamo peva' rekao 'propisi su propisi'. Njih treba poštovati, je li tako? Evo, Butković voli taj film. To je bit, bit su propisi. Zato smo rekli da Vulinovih 11 ne može ući ako nisu bili najavljeni po propisu. I točka. To znači da ne dopuštamo provokacije. To je bit", rekao je premijer.

"Malo sam duže govorio, ali morao sam ove stvari razjasniti. To ne znači da u Hrvatskoj nećemo učiniti sve da se srpska manjina u našem društvu osjeća dobro i sigurno. I zato smo bili učinkoviti u ovim incidentima koji su se dogodili. Hrvatska policija je otkrila do jednog počinitelja incidenata, i to vrlo brzo. To pokazuje da funkcioniramo kao država, da mi kao vlada radimo za uključivo društvo. Ne radimo kao oni politički akteri i stranke koji rade za polarizirano i isključivo društvo. To nije 'my cup of tea', što bi rekli Englezi", dodao je Plenković.

Komentirao je i Pupovca

"Gospodin Pupovac je jučer u nastupu koji je u njegovom stilu i koji je na njegov način rekao drukčije stvari nego kako je to bilo artikulirano prije dva tjedna. Na svoj način je rekao da Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti i jasno je rekao da ova vlada i ova većina nije ta koja kreira atmosferu nesnošljivosti", kazao je.

"Dobro otvorite oči kao članovi vlade tko što govori, tko što radi i tko ima kakav cilj. Ja nemam nikakvih dilema, sve je kristalno jasno tko koju rolu u ovoj šahovskoj partiji igra. Da ne bi mislili da smo naivni", poručio je Plenković svojim ministrima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara