Plenković će razgovarati sa sindikatima umirovljenika oko dopunskog zdravstvenog

Plenković će razgovarati sa sindikatima umirovljenika oko dopunskog zdravstvenog
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković izjavio je da je sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske i Maticom umirovljenika Hrvatske dogovorio rješavanje problema oko cenzusa za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

"Mirovine rastu zahvaljujući našoj mirovinskoj reformi i indeksaciji pa jedan broj naših sugrađana, kako im mirovine rastu, ide iznad praga koji je bitan da im zdravstveno dopunsko osiguranje bude besplatno", rekao je Plenković na sjednici vlade.

Problem bi rješavali u dva koraka

Na sastanku s predstavnicima sindikata i Matice dogovoreno je da bi taj problem pokušali riješiti u dva koraka.

Jedan je, kaže, povećanje praga za oslobađanje od plaćanja, čime bi se spriječilo ovakve situacije, a drugi je pronalazak trajnog mehanizma koji bi pratio i usklađivao okolnosti kako ne bi dolazilo do apsurdnih situacija u kojima mirovina poraste, ali se mora platiti dopunsko osiguranje pa se opet ima manje sredstava.

Tu moramo naći održivo rješenje koje će ići za tim da umirovljenici budu zadovoljni, rekao je premijer zahvalivši sindikatu i Matici na sugestijama.

Plenković je najavio da će nadležna ministarstva - zdravstva, financija i rada i mirovinskog sustava pripremiti prijedlog promjena zakona, kojima bi se riješio problem zbog kojeg se svake godine dio umirovljenika nađe u takvoj situaciji.

"Tako da ovi koji žele dolaziti pod prozor, mogu znati da su ovi koji su za razgovor riješili problem. To je poanta ove teme", poručio je premijer predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika Silvanu Hrelji, koji je prijetio prosvjedima umirovljenika "pod prozorom vlade", ako se ne riješi taj problem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara