Plenković čestitao novom slovenskom premijeru, pozvao ga na dijalog

Plenković čestitao novom slovenskom premijeru, pozvao ga na dijalog
Foto: FAH

"HRVATSKA i Slovenija trebaju nastaviti dijalog o svim otvorenim pitanjima, posebice pitanju granica", poručio je predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković u čestitci Marjanu Šarcu na imenovanju za predsjednika Vlade Republike Slovenije.

Plenković je u čestitci izrazio uvjerenje da dvije zemlje trebaju nastaviti trajni dijalog o svim otvorenim pitanjima i dodao da to posebno vrijedi za pitanje granice koje treba riješiti na "obostrano zadovoljstvo i u dobrosusjedskom duhu, upravo onako kako i priliči prijateljskim državama, saveznicama unutar Sjevernoatlantskog saveza i članicama Europske unije".

Hrvatski premijer je Šarcu "zaželio svako dobro u obnašanju odgovorne dužnosti i istaknuo važnost suradnje na dobrobit dviju susjednih zemalja", stoji u priopćenju hrvatske vlade, te je novog slovenskog premijera pozvao u posjet Hrvatskoj.

Slovenski parlament u četvrtak je na izvanrednoj sjednici potvrdio novu koalicijsku vladu Marjana Šarca, koja će djelovati kao manjinska uz potporu krajnje ljevice.

Njegovu vladu čini pet stranaka ljevice i liberalnog centra i formalno je manjinska, no potporu u parlamentu temeljem posebnog protokola o suradnji osigurava im devet glasova stranke Ljevica (L), koja se suzdržala od glasanja prilikom potvrde ministarske liste.

U novoj vladi sudjeluju i stranke iz prijašnje vlade Mire Cerara, koji je potvrđen za novog ministra vanjskih poslova.

Cerar je početkom rujna najavio da će se i kao ministar zauzimati za kontinuitet vanjske politike, pa i kad je riječ o graničnom sporu s Hrvatskom za koji smatra da je riješen arbitražnom odlukom, te ustvrdio da ni nova slovenska vlada neće odstupiti od stajališta da Hrvatska mora primijeniti tu odluku.

Dosadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u petak da svom nasljedniku na tom položaju ostavlja dobre odnose sa svim susjednim državama, "pa i s Hrvatskom, osim kad je riječ o graničnom pitanju i Ljubljanskoj banci".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara